top of page

BOLHAVOST PSOV IN MAČK

Bolha je bočno sploščena žuželka, rjavo črne barve, z dolgimi skakalnimi nogami in brez kril. Jajčeca odlaga na gostitelja, vendar jih ne pripne na dlako, zato popadajo na tla. V nekaj dneh se iz njih razvijejo ličinke, ki ne prenesejo svetlobe, zato se zarijejo v zemljo, v stanovanjih pa pod pohištvo, v preproge in špranje v tleh. Ob ugodni vlagi in temperaturi se ličinke po večkratni levitvi razvijejo v odrasle bolhe. V idealnih pogojih lahko ena samica v roku nekaj mesecev poskrbi za več tisoč novih bolh.


Mikroskopska slika bolhe (40 x povečava).

Diagnostika

Med dlako našega ljubljenčka lahko bolhe opazimo s prostim očesom, saj so velike približno 3 mm. Včasih s pomočjo prečesavanja z zelo gostim glavnikom najdemo le njihove iztrebke, ki so videti kot drobne, temne pike. Od druge umazanije jih ločimo tako, da jih položimo na vlažno papirnato brisačo, na kateri se zaradi prebavljene krvi obarvajo rdečkasto.


Tipično rdečkasto razbarvanje bolšjih iztrebkov na vlažni papirnati brisači.

Težave, ki jih bolhavost povzroča psom in mačkam:

  • Močan srbež in posledično praskanje, zaradi katerega žival izgubi dlako in si poškoduje kožo,

  • zelo pogoste so alergijske reakcije na bolšjo slino,

  • če je bolh zelo veliko, lahko žival postane slabokrvna,

  • bolhe lahko prenašajo nekatere bolezni,

  • so vmesni gostitelji trakulj.


Zdravljenje

Pomembno je, da s sredstvi, ki jih dobimo v veterinarski ambulanti, zdravimo vse živali v gospodinjstvu. Kot najučinkovitejše se izkažejo tablete in ampule proti bolham, nekoliko manj ovratnice, na zadnjem mestu pa so praški, pršila in šamponi. Ne glede na to, za katerega od mnogih razpoložljivih pripravkov se odločimo, lahko stalna invazija bolh iz okolice daje napačen vtis, da neko sredstvo na živali ne deluje.


Glavna težava je odpravljanje bolh iz okolice

V zunanjem okolju bolhe živijo v senčnih mestih, na primer pod grmičevjem. Doma taka mesta lahko tretiramo s pripravki, registriranimi za tako uporabo. Pomemben vir ponovne bolhavosti je tudi avto, če v njem prevažamo svojo žival. V avtu preventivno uporabimo pregrinjala, ki se jih lahko pere na visokih temperaturah, prav tako je učinkovito redno sesanje. V stanovanju tretiramo vse prostore, kjer se žival giblje, predvsem pa mesto, kjer spi.

Upoštevajmo dejstvo, da se ličinke bolh skrivajo v špranjah v tleh, razpokah v parketu, pod pohištvom, zelo rade pa so tudi v stikih zidov s tlemi.

Sesanje z navadnim ali parnim sesalcem, osredotočeno predvsem na te predele, lahko precej zmanjša število bolh. Smiselna je tudi uporaba insekticidov v obliki razpršil, vendar tudi tukaj uporabimo le za to registrirane preparate in se strogo držimo priloženih navodil.


Jana Črne, dr.vet.med.


71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page