top of page

DIUREZA, DIURETIKI IN SRČNO POPUŠČANJE

Updated: Apr 6, 2022

Srce deluje kot črpalka, ki potiska kri iz desnega dela v pljuča, tam se kri napolni s kisikom, se vrne v levi del srca, ta pa kri prečrpa v velike žile, ki nato oskrbujejo telo s kisikom. Kri se nato po žilah dovodnicah vrne v desni del srca in krog je sklenjen.


Ob srčnem popuščanju taka črpalka ne funkcionira več v zadostni meri, zato kri zastaja, bodisi v pljučih, bodisi na periferiji telesa. Nastajajo edemi (pljučni edem, otekle noge, nabiranje tekočine v trebušni votlini – ascites ali pa prsni votlini – plevralni izliv).


Zdravila, ki jih kardiologi predpišemo ob teh težavah so diuretiki oziroma odvajala vode. Ta zdravila povečajo diurezo v ledvicah, to pomeni, da ledvica izločijo več vode, kot bi je sicer. Žival polula več urina, ki pa je bolj svetel, saj je redkejši.Psa s tako terapijo je potrebno večkrat peljat lulat, mačku pa večkrat sprazniti mačje stranišče.

Ker se izloči več vode, je žival tudi bolj žejna, zato je potrebno zagotoviti dovolj sveže vode za pitje. Nekatere diuretike dajemo enkrat na dan, druge dvakrat, nekatere tudi večkrat.


Lastnik naj svojo žival dobro opazuje, sploh v začetku take terapije. Vsake spremembe je potrebno sporočiti veterinarju, ki bo lahko diuretično terapijo prilagodil pacientovim potrebam.


Polona Padežnik, dr. vet. med.


269 views0 comments

Recent Posts

See All

Hozzászólások


bottom of page