top of page

EKTOPARAZITOZE PRI KONJIH 2. DEL

Revija KMETOVALEC, marec 2021


V tem članku bomo govorili o skupini zajedavcev, ki so nam vsem poznani, a jih je videl le malokdo. Po navadi so vidne samo posledice zajedanja teh malih živalic. Govorimo o garjah.


GARJE


Garje spadajo v taksonomsko skupino pajkovci. Za njih je značilno, da imajo štiri pare nog in živijo v vrhnji plasti kože, kjer vrtajo rove, v katere odlagaj jajčeca. Poznamo veliko različnih vrst garij, ki zajedajo na različnih živalih. Nekatere vrste garij so vrstno specifične, kar pomeni, da zajedajo samo ne eni živalski vrsti, spet druge zajedajo na več različnih vrstah. Na konju zajedajo vrste, kot so Chorioptes bovis (prej poimenovana Chorioptes equi), Demodex equi ali Demodex caballi, Psoroptes ovis (prej poimenovana Psoroptes equi), Psoroptes cuniculi, Pyemotes tritici, Sarcoptes scabiei var equi. Čeprav jih lahko najdemo kjerkoli na konjskem telesu, so najpogostejša mesta, kjer zajedajo, spodnji deli okončin, predvsem pri konjih, ki imajo bogato odlakane biclje, pogosto pa jih najdemo tudi na vratu in repu, glavi in hrbtu.

Konji - živali z velikim srcem


Simptomi

Simptomi se lahko od povzročitelja do povzročitelja razlikujejo, a je večini skupno predvsem praskanje. Aktivnost garij v zgornjih plasteh kože povzroča močno srbenje, živali so nemirne in izkoristijo vsako priložnost, da se praskajo v hlevu, v izpustu, ob drevesih ipd. Zaradi dejavnosti garij in praskanja so prizadeti deli kože brez dlake, pojavi se prhljaj, koža sčasoma postaja vedno bolj zadebeljena in toga, pojavijo se krastice, v hujših nezdravljenih primerih pa tudi večje rane. Prizadeti konji spremenijo obnašanje, postanejo razdražljivi, nepotrpežljivi in vzkipljivi. Če garje zajedajo na nogah, konji udarjajo z nogami ob tla, jih dvigujejo in nestrpno prestopajo. Pri močnih infestacijah pa lahko noge tudi močno zatečejo, pojavi se lahko šepanje.


Diagnostika

Diagnoza garij se včasih izkaže za težavno. Potrebno je poznati zdravstveno zgodovino konja, obstoječe bolezni in zdravljenja. Veterinar pregleda celega konja, da oceni obsežnost infestacije. Na prizadetih predelih kože se odvzamejo kožni ostružki. Ostrugan material se kasneje pregleda pod mikroskopom, kjer se išče različne razvojne oblike garjavcev. Na žalost pa so velikokrat kožni ostružki negativni, čeprav so garje prisotne v koži živali. Zaradi tega negativen kožni ostružek ne pomeni, da konj nima garij, pomeni samo, da v ostružku niso bile zajete. Priporočljiv je tudi pregled krvi, saj so lahko prizadeti deli kože zaradi obsežnosti infestacije sekundarno okuženi z bakterijami in glivicami. Je pa potrebno poudariti, da so dermatološki problemi pri konjih pogosti in da je velikokrat težko določiti s popolno gotovostjo, kaj povzroča probleme s kožo, in so garje ena prvih diferencialnih diagnoz, na katere posumi veterinar.


Čreda konj na Krasu


Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od jakosti infestacije in sekundarnih okužb ter poškodb, ki so nastale zaradi praskanja. Zdravijo se lahko z različnimi šamponi in kremami, injekcijskimi zdravili in peroralnimi pripravki, ki vsebujejo antiparazitike, ki ubijajo garjavce. Močno prizadeta mesta je potrebno očistiti, pobriti dlako ter ob močnih sekundarnih okužbah z bakterijami ali glivicami tarčno ciljati tudi te patogene. Ker so garje zelo nalezljive, je priporočljivo prizadete živali ločiti od ostalih, da se infestacija ne širi po čredi. Posebno pazljivi moramo biti tudi pri opremi, da se isti kosi ne uporabljajo za več živali, saj lahko tako sami še hitreje prenesemo garje. Zato je potrebno biti pozoren na vsake spremembe na koži konjev ali v njihovem obnašanju, saj lahko samo tako hitro opazimo problem in se z njim soočimo, preden postane težko obvladljiv.


Matej Slana, dr. vet. med.

Kopija članka



230 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page