top of page

KASTRACIJA PSA

Updated: Apr 1, 2022

Kastracija psa je poseg, pri katerem odstranimo spolne žleze, pri psu so to testisi ali moda. Z odstranitvijo spolnih žlez prekinemo izločanje moškega spolnega hormona testosterona, posledično se prekine spolno vedenje, živali pa po posegu niso več plodne.


Zakaj se odločiti za kastracijo?

Zdravstveni razlogi: Nekastrirani psi imajo zelo pogosto težave s prostato. Najpogosteje se srečujemo z benigno hiperplazijo prostate. Spremembe na prostati so vidne pri pribl. 80 % psov pri starosti 6 let. Poleg težav s prostato, se pri nekastriranih psih srečujemo tudi s perinealnimi hernijami, perinealnimi tumorji ter rakom na modih.


Obnašanje: S kastracijo preprečimo vedenjske težave, ki so povezane s spolnim obnašanjem (npr. naskakovanje, markiranje, agresivno vedenje, potepanje in neješčnost v času gonitve psic). Zmanjša se tudi morebitna agresivnost do lastnika.


Preprečevanje neželenih potomcev: psi so po kastraciji neplodni, zato s tem preprečimo nezaželene paritve in potomce.


Ultrazvok mod pri ne kastriranemu psu je pokazal povečan in otečen scrotumom


Kdaj je čas za kastracijo psa?

Kdaj je pravi čas za kastracijo psa, je odvisno od njegove starosti, teže in pasme. V grobem velja, da pse manjših pasem (do 20 kg odrasle teže) lahko kastriramo pred dopolnjenim 1 letom starosti, pri psih večjih pasem (odrasla teža 20 kg ali več) pa je zaželeno s kastracijo počakati do dopolnjenega prvega ali celo drugega leta starosti. Prezgodnjo kastracijo odsvetujemo zaradi vpliva na razvoj. Za določitev primerne starosti za poseg svetujemo, da se posvetujete s svojim veterinarjem – ta vam bo na podlagi pasme in morebitnih težav najboljše svetoval, kdaj je pravi čas za poseg. Sicer pa za kastracijo ni nikoli prepozno – pse lahko kastriramo tudi v višji starosti; takrat se za posege običajno odločamo iz zdravstvenih razlogov (npr. težave s prostato). Zavedati pa se moramo, da kastracija pri odraslih psih ne bo v celoti odpravila nagona.


Kako poteka poseg kastracije psa?

Kirurški poseg kastracije psa poteka v splošni anesteziji. Pred posegom je smiselna dodatna diagnostika, kot je preiskava krvi (hematologija, biokemija) ter rentgenska slika prsnega koša po potrebi. Vsak poseg je prilagojen vsakemu pacientu posebej. Pred posegom žival najprej pomirimo (premedikacija). V tem času je priporočeno, da je lastnik prisoten, saj se pes tako varneje počuti. Po 10-15 minutah psa prevzame veterinar, ki nato preko intravenske kanile aplicira anestetik in tako začne z uvodom v anestezijo. Živali vedno intubiramo. Poseg poteka v splošni plinski anesteziji z isofluoranom. Anestezijo prilagodimo telesni teži, starosti in zdravstvenemu stanju živali. Tekom posega psa skrbno monitoriramo (dihanje, srčni utrip, EKG, telesna temperatura), ves čas posega prejema tekočinsko terapijo IV, že pred samim posegom pa prejme tudi analgetik.


Sam poseg poteka tako, da kranialno pred mošnjo naredimo rez, skozi katerega potem odstranimo moda. Žilni splet ligiramo z resorbilnim kirurškim materialom. Kožo zašijemo v dveh plasteh, običajno naredimo intradermalne šive, ki navzven niso vidni. Taki šivi se razgradijo sami in jih ni potrebno odstranjevati. Zaradi zaščite pred lizanjem, psu namestimo zaščitni ovratnik ali pa jih oblečemo v posebno mrežico, preko katere potem rano dodatno zaščitimo. Po posegu živali hospitaliziramo do prihoda lastnikov, kjer so pod budnim očesom naše ekipe.

Živali grejo praviloma še isti dan nazaj v domačo oskrbo.


Alternativa klasični kirurški kastraciji je kemična kastracija psa s hormonskim implantom. Te se lahko poslužujemo, kadar je operativni poseg preveč tvegan ali pa kadar lastnik ne želi trajne kastracije. Implant namreč deluje 6-12 mesecev, apliciramo ga direkt v podkožje. Poseg je hiter in ga opravimo v ambulanti, anestezija za ta poseg ni potrebna. Implant začne delovati nekaj tednov po vstavitvi. Učinek kemične kastracije psa je enak kot pri kirurškem posegu. Učinki kastracije spontano izzvenijo, ko implant preneha delovati.


Odstranjena moda tik po posegu


Nega in skrb za psa po posegu?

Psi po kirurškem posegu praviloma okrevajo hitro. Po posegu imajo zaradi vpliva anestezije zmanjšano možnost uravnavanja telesne toplote, zato moramo poskrbeti, da se doma ne podhladijo ali pregrejejo. V hladnih dneh jim pripravimo topel prostor v stanovanju, v vročih dneh pa moramo poskrbeti, da niso izpostavljeni neposrednemu soncu in jih imamo raje v senci.


Dan po posegu so živali načeloma nekoliko bolj zaspane zaradi učinka anestezije, po 24-48 urah pa bi moral učinek popustiti. Smiselno je, da prvih 7-10 dni po posegu psu omejite gibanje ter na ta način preprečite možne komplikacije. V tem času naj bodo sprehodi strogo na povodcu, pretirane fizične aktivnosti in treningov se v tem času raje vzdržite. Psa v prvih dneh po posegu raje nosite po stopnicah, prav tako mu preprečite skakanje v višino, npr. skakanje na kavč. Na ta način preprečimo morebitne zaplete po posegu, kot je npr. potrganje šivov.


Ker pri posegu odstranimo samo testise in ne mošnje, včasih izgleda, kot da ima pes še vedno prisotne spolne gonade. Sploh v prvih dneh po posegu se večkrat zgodi, da mošnja oteče. V tem primeru so smiselni hladni obkladki. Sčasoma se mošnja skrči in postane manj vidna. V kolikor opazite oteklino mošnje ali izcedek iz ran, pokličite svojega veterinarja za nasvet.


Možni nezaželeni učinki kastracije?

Prekomerna telesna teža: Po kastraciji se psom metabolizem upočasni, zato moramo psu prilagoditi (zmanjšati) obroke hrane ter paziti, da dobi dovolj fizične aktivnost.


Sprememba vedenja: Lastniki lahko opazijo, da je po kastraciji pes bolj umirjen, zmanjša se agresivno vedenje, psi se manj ali sploh ne potepajo ter postanejo bolj navezani na lastnika.


Kako se naročim na poseg?

Za poseg se lahko naročite preko telefonske številke ali e-poštnega naslova. Takrat vam bomo tudi predali napotke o pripravi ljubljenčka na poseg (pes mora biti za poseg tešč!). Pred posegom bo veterinar opravil klinični pregled ter se z vami pogovoril o samem postopku kastracije. V kolikor se pri kliničnem pregledu ugotovijo patologije, ki bi lahko povzročile zaplet pri posegu ali okrevanju, poseg prestavimo na poznejši datum in po potrebi žival zdravimo.


Teja Rosa, dr. vet. med.


CENA kastracije psa:


*do 10kg - 110,00€

*od 10 do 25kg - 150,00€

*od 25 do 40kg - 170,00€

*nad 40kg - 195,00€

2,969 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page