top of page

KASTRACIJA PSOV IN MAČK

Updated: Nov 8, 2021

Če želimo preprečiti število neželenih živali je kastracija vašega ljubljenčka ključnega pomena. S tem zmanjšamo tudi število brezdomih živali in živali v zavetiščih.


Kastracija je kirurška odstranitev testisov pri mačkih in psih. Kastracija je izraz, s katerim označujemo kirurško odstranitev mod (testisov) iz modnika pri samcu, ki so spolne žleze samcev in v njih nastaja spolni hormon testosteron. S kastracijo se izognemo nekaterim neželenim oblikam vedenja, kot sta nagnjenost k potepanju in agresija. Prav tako se zmanjšajo možnosti za nastanek nekaterih vrst tumorjev in nekaterih drugih bolezni. S kastracijo pes izgubi reprodukcijsko sposobnost in ne more oploditi psice.

Po kastraciji se pri 60 – 74 % psov zmanjša neželeno spolno obnašanje, agresija med samci, uhajanje in neželeno uriniranje.

Lastniki moških živali se težje odločajo za ta poseg, kot pa lastniki ženskih živali, saj samci ne morejo imeti nezaželenih mladičev. Seveda jih ne morejo imeti oni sami, ampak jih lahko ogromno zaplodijo. In smo spet pri problemu nenadzorovane rasti števila zavrženih in brezdomnih živali.

S parjenjem se prenašajo tudi zelo nevarne virusne bolezni, ki lahko pokončajo vašega ljubljenčka.

Nekastrirani samci so zaradi višjega nivoja testosterona bolj teritorijalno in vedenjsko agresivni, kar pri mačkih pomeni pogoste pretepe (tudi po tej poti se prenašajo bolezni), potepanja, markiranja, pri psih pa tudi večjo netoleranco do ostalih psov.

S kastracijo se tudi precej zmanjša možnost nastanka tumorjev na modih, tumorja prostate,...

Včasih je kastracija nujna zaradi zdravljenja določene bolezni, ali zaradi hujših vedenjskih težav, ki s tem sicer ne bodo rešene, vendar bo sigurno sprememba v obnašanju.

Kdaj kastrirati psa/mačka?

Pri mačkih se priporoča kastracija pri starosti 5-6 mesecev, pri psih pa je primerna starost odvisna od pasme. Pri majhnih pasmah se opravi pri starosti okoli 6 mesecev, pri velikih pa v starosti 10-12 mesecev.

Poseg je rutinski, opravlja se v splošni anesteziji in muc oziroma kuža gre domov še isti dan.


Več si lahko preberete v članku kastracija psa.

Nega po operaciji

Živali moramo po posegu omogočiti mirovanje in počitek na toplem in suhem. Mesto reza naj bo sploh pri psih zaščiteno pred umazanijo in vlago. Psi dobijo zaščitni ovratnik, da se prepreči lizanje rane.

Kemična oz. hormonska kastracija

Ta se opravlja z vstavitvijo hormonskega implantanta. Postopek je podoben čipiranju, zato narkoza ni potrebna. Učinek se pojavi po nekaj tednih in traja od 6-12 mesecev, nakar je postopek potrebno ponoviti. Cena implantanta z vstavitvijo je približno ½ do ¾ cene kirurškega posega. Ta postopek je reverzibilen.


Več si lahko preberete v članku kemiska kastracija psa.

Skrbi lastnikov o posledicah po kastraciji

Debelost – Nekateri samčki se bodo po posegu resnično hitreje redile, ampak se ta težava enostavno prepreči s prilagojeno nizkokalorično hrano.

Sprememba značaja – Značaj živali se s kastracijo ne spremeni. Kvečjemu postane bolj umirjena, kar pa ne pomeni nič slabega.

Preberite tudi članek kastracija mačka.


65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page