top of page

KOŽA PSA ČEZ POLETJE

Updated: Sep 9, 2021

Daljši in sončni poletni dnevi nas vabijo, da več časa preživimo na prostem. Ko s svojim kosmatincem uživamo na morju, ob jezeru ali v hribih, ne smemo pozabiti na nego njegove kože in dlake.


Striženje in kopanje

Da psu ne bi bilo prevroče, se veliko lastnikov odloči, da poleti psu dlako kar pobrije. Nekatere pasme psov se striže zelo na kratko, pri drugih pa se striženje ali britje odsvetujeta (razen v izjemnih primerih iz zdravstvenih razlogov).


Veliko pasem psov pravilno negovana dlaka ščiti pred vročino in sončnimi žarki (UV sevanjem).

Pogostost kopanja prilagodimo glede na pasmo, tip dlake in temperament posameznega psa. Psa v nobenem primeru ne kopamo prepogosto, po plavanju ga le speremo s čisto vodo in z mehko gazo nežno obrišemo mesta, kjer se lahko zadržuje voda (npr. ušesa, kožne gube). V kolikor opazite prekomerno praskanje po ušesih ali otresanje z glavo, ne odlašajte z obiskom veterinarja.


Pasje poletne aktivnosti

Redno česanje

Z rednim česanjem boste odstranili potencialne naslage (koščke vejic ali trav), zajedavce, kot so klopi ali bolhe, ter odvečno in odmrlo podlanko, kar bo psu olajšalo hlajenje in povečalo zračnost kože.


Nega tačk

Po potrebi pristrizite ali pobrijte dlako med prstnimi blazinicami, da se vanjo ne bi zapletali delčki rastlin. Z rednim krajšanjem krempljev boste zmanjšali možnost, da se ti poškodujejo ali zlomijo. V kolikor vam kuža doma ne dovoli striženja krempljev, lahko to namesto vas opravi veterinar. Ne pozabite na nego blazinic, izogibajte se sprehodom po vročem asfaltu ali ostrih skalah. Suhe in razpokane blazinice večkrat dnevno namažite z ustreznim mazilom.


Tudi psa lahko opeče sonce!

Na sončne žarke so še posebej občutljivi psi s svetlo kožo ter kratko, redkejšo ali pobrito dlako. Sončne opekline se pri psih kažejo kot rdečina ali izguba dlake. Še posebej izpostavljeni so greben smrčka, konici uhljev, trebuh, notranji del stegen in vsi nepigmentirani deli kože. Najbolje je, da se soncu sredi dneva, ko so žarki najintenzivnejši, kar se da izognete. V kolikor to ni mogoče, razmislite o uporabi sončne kreme, ki je primerna za psa, ali o oblačilih z UV zaščito.


Preženite bolhe in klope

Vaši ljubljenčki naj bodo pred zunanjimi zajedavci zaščiteni celo leto. Če se vaš kuža rad kopa, s pomočjo veterinarja poiščite ustrezno zaščito, ki bo odporna na vodo in hkrati ne bo ogrožala vodnih organizmov.


Klopi se nahajajo tudi v travnatih površinah.

Jana Črne, dr.vet.med.

60 views0 comments

Recent Posts

See All

SRBEŽ PRI PSIH IN MAČKAH

Večina pasjih lastnikov pozna zvoke pretiranega praskanja, grizenja in lizanja, ki motijo nočni mir. Če so te dejavnosti neprijetne celo opazovalcem, si predstavljate, kako mučno je šele živalim? Last

bottom of page