top of page

LEPTOSPIROZA

Updated: Sep 23, 2021

Leptospira je bakterija, ki povzroča nastanek bolezni, ki ji pravimo leptospiroza. Omenjena bolezen običajno prizadene hišne ljubljenčke in domače živali, kot so psi, mačke, govedo, prašiči in konji. Leptospiroza lahko prizadene tudi človeka, a je potek omenjene bolezni običajno zelo mil.


Potek bolezni je nekoliko podoben vsakoletni sezonski gripi, obolenje pa mine samo od sebe. Ljudje se lahko z omenjeno bakterijo (leptospira) okužimo preko kontaminirane vode ali hrane. Okužba pa je možna tudi ob neposredni izpostavljenosti urinu okuženih živali.

Leptospira kot že omenjeno najraje prizadene domače živali, med njimi pa so tudi naši najboljši štirinožni prijatelji – psi.
Leptospiroza

Pri omenjenih živalih se okužba z bakterijo leptospira lahko razvija tudi v hujšo obliko bolezni, ki ji pravimo leptospiroza. Akutna oblika bolezni se pri psih najpogosteje pojavi v povezavi s poškodbo ledvic in okvaro jeter. Za subakutno obliko bolezni je značilna močno povišana telesna temperatura, kateri sledijo simptomi kot so neješčnost, bruhanje, pretirano pitje in uriniranje, odpor do gibanja. Če ob okužbi mačka ali psa z bakterijo leptospira ne ravnamo hitro in pravilno, pa lahko leptospiroza vodi tudi v pogin vašega hišnega ljubljenčka ali domače živali.


Kako se izogniti okužbam z bakterijo leptospira?


V izogib tovrstnim okužbam vam svetujemo redno letno cepljenje proti kužnim boleznim. Kljub temu, da so na tržišču na voljo mnoga kvalitetna cepiva, ki nudijo zaščito proti 2 ali 4 serovarom leptospire, pa vam tudi ob cepljenju vašega hišnega ljubljenčka ne moremo zagotoviti, da le ta ne bo zbolel. Trenutno so na tržišču cepiva, ki nudijo zaščito proti dvema ali štirim serovarom leptospire, ki so najbolj pogosti v določeni regiji.


Obstajajo pa še mnoge druge podvrste omenjene bakterije, ki v omenjenih cepivih niso zajete. Redno cepljenje vašega hišnega ljubljenčka pa vam lahko vseeno omogoči izogib dvema ali štirim podvrstam leptospire. Vsakoletno cepljenje je pomembno za zaščito vašega hišnega ljubljenčka ali domače živali, saj lahko tako vašemu kosmatincu kot tudi sebi prikrajšate mnoge preglavice!


Kako se prenaša ta bolezen?


Lepospiroza je izraz za bolezen, ki nastane kot posledica okužbe z bakterijo lepospira, ki ima več podvrst. Omejena bakterija se prenaša z okuženim urinom, ki ga v okolje izločajo živali, ki so bolezen že prebolele. Stalni prenašalci leptospiroze so glodavci, predvsem podgane in miši. Idealni pogoji za preživetje bakterije leptospira so vode, ki stojijo. Sem spadajo luže, močvirnata tla in manjša jezera. Hišni ljubljenčki se z bakterijo leptospira okužijo s pitjem okužene vode, z okuženo hrano, zemljo ali vegetacijo.


Leptospiroza pri psih

Okužba je možna tudi preko rane ali poškodovane kože, kar pa je pri hišnih ljubljenčkih in domačih živalih izjemno redko.


Leptospiroza je lahko nevarna ali pa celo usodna za hišne ljubljenčke vseh starosti. Pri preprečevanju nastanka bolezni je izjemno pomembno redno cepljenje, ki vašega kosmatinca zaščiti pred dvema ali štirim podvrstam bakterije leptospira. Podvrsti omenjene bakterije je še veliko več, a za njimi psi zbolijo zelo redko. Ker pa je podzvrsti omenjene bakterije tako veliko, lahko v zelo redkih primerih zbolijo tudi cepljeni psi.


Znaki leptospiroze in načini ukrepanja


V nadaljevanju vam predstavljamo značilne znake leptospiroze, ki jo prinaša okužba z bakterijo leptospira. Značilni znaki okužbe so povišana telesna temperatura, prekomerna žeja in uriniranje, bruhanje, (krvava) driska, bolečine v trebuhu in apatičnost (pomanjkanje zanimanja). Če omenjeni simptomi leptospiroze niso odkriti prav čas lahko bolezen povzroči poškodbo jeter in ledvic. Pojavi se lahko tudi zlatenica in krvavitve po sluznicah. Močno napredovanje omenjene bolezni pa je lahko za vašega hišnega ljubljenčka tudi usodno. Ob odkritju omenjenih simptomov je pomembno, da čimprej kontaktirate svojega veterinarja in svojega kosmatinca odpeljete na pregled, saj lahko ob hudi obliki bolezni žival pogine že po nekaj dneh od okužbe.


Leptospiroza pri živalih

Leptospirozo zdravimo z antibiotiki in podporno terapijo, ki je prilagojena vsakemu kužku posebej. Zdravljenje je lahko precej zahtevno, predvsem pri psih, kjer je bolezen že napredovala in poškodovala nekatere ključne organe. V izogib okužbi z bakterijo leptospira je pomembno vsakoletno cepljenje, redni pregledi vašega psa in hitro ukrepanje ob izbruhu omenjenih simptomov.


184 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page