top of page

NAJIN IN FATU




Naša dr. Lucija Kolar je v torek, 4. 10. organizirala izredno zanimiv dogodek, ki je predstavil zaključek projekta Arctic Angels v Sloveniji. Naj povemo, da je Lucija gonilna sila Complementariuma, Inštituta za raziskave narave in razvoj okoljskih tehnologij (FB Complementarium, www.complementarium.si).


Predstavile so se nam udeleženke projekta Arctic Angels, ki so nam nekoliko približale problematiko globalnega segrevanja, topljenja arktičnega ledu in njegovega uničujočega vpliva na ves svet.


Na to problematiko sta se navezala raziskovalna novinarja Boštjan Videmšek in Maja Prijatelj Videmšek, ki sta avtorja knjige Zadnji dve. Knjiga pripoveduje o zadnjih dveh severnih belih nosoroginjah, Najin in Fatu, v kateri se vlaga ogromno znanja in energije, da bi nadaljevali vrsto. Znanstveniki to med ostalim dosegajo s pomočjo embriotransferja, ki ga je podrobneje predstavil naš Aleksandar Plavšič, dr. vet. med., saj je on tisti, ki se je postopka embriotransferja naučil v tujini ter ga izvaja v Sloveniji.


Namen večera je bil predstaviti ogromno škodo, ki jo je planetu naredil človek in poudariti, da to škodo lahko človek tudi popravi. Vabimo vas k branju knjige Zadnji dve, raziskovanju in sodelovanju pri ohranjanju narave.

Celoten posnetek dogodka najdete tukaj:

Objavo o dogodku pa najdete tukaj:


Nekaj utrinkov iz dogodka:






51 views0 comments
bottom of page