top of page

DIALIZA PRI PSIH



Psi in mačke precej pogosto zbolevajo za ledvičnimi boleznimi. Ledvice so parni organ, ki skrbi za filtracijo oz. prečiščevanje krvi in ko se njihova funkcija zmanjša, se v telesu pričnejo kopičit presnovki, ki so za telo strupeni. Obstajata dve obliki ledvične okvare. To sta akutna in kronična.


Akutna okvara se zgodi pri zastrupitvah, infekcijah ipd. V tem primeru se uriniranje zmanjša ali popolnoma ustavi. Bolezenski znaki se razvijajo hitro, zdravi pa se primarna bolezen, ki je privedla do ledvičnega popuščanja.


Kronična ledvična odpoved je primarno posledica degenerativnih sprememb na ledvicah. Bolezen se razvija čez daljše obdobje in je v začetku brez kliničnih znakov, sčasoma pa se ti začnejo pojavljati. Zdravila za to ni, obstaja pa podporna terapija, ki upočasni tok bolezni.


Pri obeh stanjih, sploh pri akutni okvari ledvic, obstaja možnost peritonealne dialize, s katero očistimo/čistimo kri od presnovkov, ki bi se sicer kopičili ter zastrupljali telo.




Peritonealna dializa je tehnika, pri kateri se preko katetra, speljanega v trebušno votlino, dovaja nenasičen in odvaja nasičen dializant. Dializant je raztopina, ki na osnovi osmoze na sebe veže presnovke in odvečno tekočino, ki se v telesu kopičijo kot posledica nedelovanja ledvic. Med procesom dialize se med kapilarno krvjo in dializantom, preko peritoneja oz. potrebušnice, ki v tem primeru deluje kot tretja ledvica, med seboj izmenjujejo raztopljene snovi in ​​tekočine. Neustrezno delovanje ledvic vodi do motenj pri odstranjevanju le-teh. Ta vrsta dialize je dostopnejša, cenovno ugodnejša in enostavnejša tako za lastnike kot za živali, ter je pomembno terapevtsko orodje za blažitev kliničnih znakov uremije. Hkrati to pomeni, da imajo ledvica čas, da si opomorejo pri mačkah in psih z akutno poškodbo ledvic, ko konvencionalna terapija ni več učinkovita (podporna in tekočinska terapija).


Peritonealna dializa se lahko izvaja tudi pri živalih s kronično ledvično odpovedjo, če dobro sprejmejo kateter in samo izvajanje dialize. S tem jim lahko podaljšamo življenje za kar nekaj časa.


Ko se ugotovi, da je glede na določene kriterije žival ustrezen kandidat za peritonealno dializo, se v splošni anesteziji v trebušno votlino vstavi kateter. Sam postopek traja kratek čas in z dializo se lahko prične takoj. Vrednosti uree in kreatinina – parametri, ki so pomembni za delovanje ledvic' v krvi, se znižajo v roku 24–48 ur. Kateter je lahko začasni, ta se odstrani čez 2–7 dni, ali trajni, odvisno od bolezenskega stanja.


Zelo podoben postopek izvajajo tudi pri ljudeh, kar lahko pogledate na tej POVEZAVI.




503 views0 comments
bottom of page