top of page

PROLAPS PENISA PRI RACAH

Večina vrst ptic nima moškega zunanjega spolovila. Med redkimi izjemami, ki jih imajo, so race. Račji zunanji spolni organ se imenuje falus ali penis in je izključno reproduktivnega namena. Med erekcijo ga napolni limfa in ne kri, kot je to značilno za sesalce. Zaradi pomanjkanja pomožnih spolnih žlez ima seme majhen volumen, lahko pa vseeno nekaj limfe prispeva k volumnu semenske tekočine. Sperma je v ženskih genitalijah sposobna preživeti tudi 5 do 6 dni.Prolaps penisa pomeni zdrs moškega spolnega organa (falusa) ven iz kloake in se pri tem sam od sebe ne vrne nazaj v prvotni položaj, v kloako. Prolaps je lahko delen (izpade le del penisa) ali popoln (izpade cel penis). Tako stanje potrebuje takojšnjo pomoč, da se izognemo sekundarnim zapletom.


Do prolapsa največkrat pride kot posledica travme. Do nastanka patologije lahko pripomore tudi pretirana spolna dejavnost. Vzrok je sicer lahko tudi infekcijske narave, lahko kot posledica parazitarne (Cryptosporidum spp.), bakterijske (Mycoplasma spp., Naisseria spp. …) ali virusne (virusni enteritis rac – povzroča ga

herpes virus, imenovan tudi DEV) okužbe.


Najbolj očiten klinični znak, ki ga opazimo, je izpadel penis.

Racmani so pogosto depresivni, osamijo se od ostalih, ne kažejo želje po parjenju. Pogosto so neješči in hrano zavračajo. Izpadel penis v večini primerov močno zateče, možen je tudi pojav ulceracij in nekroze, kar stanje še dodatno poslabša. Pogost zaplet so sekundarne bakterijske infekcije, ki lahko vodijo tudi v nastanek bolečih abscesov oz. ognojkov. V hladnem vremenu obstaja nevarnost ozeblin.


Racman pred posegom

V primeru izpadlega penisa je smiselno, da poiščemo veterinarsko pomoč. Izpadli penis najprej temeljito, a nežno očistimo, najbolje kar s fiziološko raztopino. Na penis nanesemo sladkorno raztopino (50 % raztopina dekstroze ali 50 % glukoza), ki pomaga zmanjšati oteklino. Nekrotično tkivo je potrebno pazljivo odstraniti. Nato sledi reponiranje penisa nazaj v kloako – smiselno je, da veterinar namesti šiv, ki bo preprečil, da penis ponovno izpade. Če je penis v celoti nekrotiziran ali po reponiranju spet izpade, svetujemo amputacijo penisa pri izkušenem veterinarju.


Amputacijo penisa izvajamo v ambulanti v splošni anesteziji. Penis ligiramo ter s skalpelom ali elektrokavterjem amputiramo nekrotičen del penisa. Postoperativna nega je izrednega pomena, da zmanjšamo možne komplikacije in preprečimo nastanek abscesov (ognojkov). Racmanu predpišemo topikalne in sistemske antibiotike ter analgetike.


Teja Rosa, dr. vet. med.


75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page