top of page

SRBEŽ PRI PSIH IN MAČKAH

Večina pasjih lastnikov pozna zvoke pretiranega praskanja, grizenja in lizanja, ki motijo nočni mir. Če so te dejavnosti neprijetne celo opazovalcem, si predstavljate, kako mučno je šele živalim?


Lastniki ob čezmernem praskanju, grizenju in lizanju psov in muc na koži pogosto opazijo vneto žarišče, ki mu strokovno pravimo piotravmatski dermatitis (angleško: »hot spot«). Gre za rdeče, vlažno in nadraženo mesto na koži, ki ga naseljujejo bakterije. Lahko se pojavi na katerem koli delu telesa, najpogosteje pa ga najdemo na bokih, na prsih in na obrazu. Ker vnetno mesto srbi že samo po sebi, si ga psi običajno z lizanjem in praskanjem dodatno razširijo.


Poleg praskanja in večjih vnetnih sprememb na kožne težave nakazujejo tudi drugi znaki, kot so mozolji, dodatna pigmentiranost, ranice, prhljaj, izguba dlake in rdeča koža.

Obstaja več vzrokov, zakaj pride do čezmernega praskanja, grizenja in lizanja:


1. Zajedavci:

Prekomerno praskanje pogosto povzročijo zajedavci, kot so klopi, bolhe, garje in ostale pršice. Klope lahko pogosto najdemo in odstranimo. Bolhe pa so po drugi strani majhne in hitro uidejo človeškemu očesu, sploh pri dolgodlakih živalih. Najpogosteje se zadržujejo po trebuhu, okrog repa in po glavi. Njihovi iztrebki so črne barve, lastniki pa jih pogosto zamenjajo za umazanijo. Bolhe tudi prenašajo pasjo trakuljo, klopi pa tako pri psih kot tudi pri ljudeh prenašajo različne bolezni. Pršice in garjavci so za golo oko nevidni. Težave, povzročene zaradi zajedavcev, so k sreči lahko rešljive in enostavno preprečljive s sredstvi proti zajedavcem, ki jih lahko dobite pri vašem izbranem veterinarju.


2. Alergije:

Pri živalih alergikih se njihov imunski sistem pretirano odzove na snovi, ki so sicer povsem običajne. Tem snovem pravimo alergeni. Nekatere alergije se pojavljajo le v določenih letnih časih, druge pa trajajo skozi celotno leto. Pri slednjih največkrat posumimo na preobčutljivost na hrano, pri sezonskih stanjih pa na okoljske alergene, kot so hišne pršice ter spore trav, cvetja, dreves in plesni. Alergični psi in mačke se lahko praskajo in ližejo po celem telesu ali pa le na določenih mestih (na primer tačke, vrat). Alergiki imajo pogosto tudi ponavljajoča se vnetja ušes. Pomembno je, da poiščemo vzrok težavam in ga odpravimo oziroma obvladujemo. Veterinar bo diagnostiko začel z redno preventivo proti zajedavcem. V nadaljevanju bo sledila dieta, s katero želimo ugotoviti, ali je specifična hrana vzrok težavam. V kolikor je vzrok alergijskemu srbežu in vnetju okolje, vzroka seveda ne bomo mogli odstraniti. V tem primeru bomo lahko s postopkom desenzibilizacije (imunoterapija), s šamponi in z zdravili (npr. Apoquel) le blažili posledice alergije ter preprečevali vnetja in srbež.



3. Poškodovana koža:

Koža se lahko poškoduje (npr. poka, se debeli) zaradi izpostavljenosti soli, mrzlemu vremenu, zaležaninam, pretiranemu kopanju ali pomanjkanju ustrezne hrane (maščobne kisline, minerali, vitamini).


4. Bolečina:

Včasih je lizanje ali grizenje pokazatelj, da žival nekje boli. Klinični pregled in ostali diagnostični postopki (npr. ultrazvok) bodo pokazali vzrok bolečine.


5. Hormonska neravnovesja:

Hormonska neravnovesja (kortizol – stresni hormon, ščitnični in spolni hormoni) lahko povzročijo infekcije kože in brezdlačna področja (alopecije).


6. Dolgčas, stres:

Če kužki in mucke niso dovolj telesno in miselno aktivni, jim to lahko povzroča dolgčas in stres. Takrat se pojavijo nezaželene oblike vedenja, obsesivno-kompulzivne motnje, kot so pretirano lizanje in grizenje. Najpogosteje so prizadeta mesta na nogah, poškodbe pa lahko sežejo do kosti.


7. Druge kožne bolezni:

Spremembe na koži (in posledično praskanje) povzročajo tudi nekatere bolj redke (imunsko pogojene) kožne bolezni, kot so pemfigus, lupus in seboreja. Morda bo potreben obisk pri specialistu veterinarske dermatologije.



Vzrokov za grizenje, lizanje in praskanje je veliko, zato ob primeru opisanih težav svetujemo obisk na Zambi, kjer bomo opravil razne diagnostične teste (pregled kože in dlake, citološka preiskava, biopsija, pregled krvi itd). Na Zambi se lahko naročite tudi na pregled s specialistom veterinarske dermatologije, s katerim bomo celovito rešili kožno problematiko vašega ljubljenčka.


Rosa Teja, dr. vet. med.

dr. Blaž Cugmas, dr.vet.med.


Recent Posts

See All
bottom of page