top of page

ČIPIRANJE IN REGISTRACIJA - zakaj?

Po zakonu morajo v Sloveniji biti z mikročipom označeni vsi psi, potem ko prvič obiščejo veterinarja oziroma preden se oddajo novemu skrbniku ali najkasneje do dopolnjenega 3. meseca starosti. Za prehod čez mejo mora biti pes označen že pred dopolnjenim tretjim mesecem starosti. Postopek mikročipiranja je preprost, skoraj neboleč, veterinar mikročip s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo leve plečke.

Temu sledi vpis v Centralni register psov (CRPsi). Ta sistem omogoča vpogled v podatke živali in ob morebitni izgubi tudi kontakte lastnika – pri čemer je izjemno pomebno, da so le-ti vedno ažurirani.

Vsak pes velja za registriranega, ko je označen z mikročipom, ima veljaven potni list za živali in ko so v v CRPsi vnešeni ustrezni podatki. Ves postopek je zelo pomemben, posebej za tiste, ki se prvič odločate za novega družinskega kosmatega člana.


V tem tednu nas je obiskalo leglo treh prelepih kosmatih kožuščkov pasme Cairnski terrier - po slovensko gomilar.


Cairn terier izvira iz Škotske, kjer so ga v 16. stoletju začeli vzrejati predvsem za lov na voluharje in druge nadležne glodavce. Smatra se ga za prednika mnogih drugih terierjev iz tega območja, med drugim zahodnovišavskega belega terierja, škotskega terierja in celo skye terierja.

Lastnik – naš zvesti podpornik, je kepice pripeljal k nam na prvi pregled, cepljenje, čipiranje in registracijo. Seveda pa ni šlo brez obveznega cartanja in nagrajevanja, ker so nam tako lepo polepšali dan.

Ob takih trenutkih se vedno znova zavemo, da je naše delo, tako kot vsako, če ga opravljamo s srcem, poslanstvo. Poslanstvo, v katerem z našim znanjem in medsebojnim sodelovanjem, skušamo pomagati vašim ljubljenčkom. Pri tem je ključna strokovnost na naši strani, na vaši pa predvsem dobro opazovanje in pravočasnost, da lahko pri živalih ukrepamo in ji pomagamo preden je prepozno.

86 views0 comments
bottom of page