top of page

KASTRACIJA IN STERILIZACIJA PRI KUNCIH

Updated: Nov 8, 2021Kastracija oziroma sterilizacija kuncev je priporočljiva zaradi mnogih razlogov, tako praktičnih kot zdravstvenih. Priporoča se, kadar imamo doma kunce različnih spolov, ki bi jim radi omogočili druženje, obenem pa preprečili nezaželeno brejost. S posegom preprečimo tudi neprijetno markiranje (uriniranje in blatenje) ter agresivno vedenje, ki je posledica varovanja teritorija, in je še bolj kot pri samcih izraženo pri samicah.


S sterilizacijo kunčic prav tako preprečimo nastanek navidezne brejosti. To je stanje, ko se pod vplivom hormonov pri kunčici pričnejo enaki procesi kot bi se pri pravi brejosti. Kunčica postane agresivna, prične z izgradnjo gnezda, mlečna žleza pa začne proizvajati mleko.


Najpomembnejši razlog, zaradi katerega veterinarji priporočamo sterilizacijo kunčic, pa je preprečevanje adenokarcinoma maternice, ki se pojavi pri skoraj vsaki nesterilizirani kunčici. Adenokarcinom je maligni tumor, ki zelo rad metastazira. Pomagamo lahko z odstranitvijo maternice, v primeru pojava metastaz pa je prognoza zelo slaba. Pri samčkih se s kastracijo prepreči nastanek tumorja testisov.


Morda vas zanima tudi:

230 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page