top of page

LEDVIČNA ODPOVED PRI PSIH: VZROKI, ZNAKI IN ZDRAVLJENJE
https://www.petplace.com/article/dogs/pet-health/encouraging-your-sick-dog-to-eat/

KAJ JE LEDVIČNA ODPOVED?


To je stanje, pri katerem ledvice ne opravljajo svojih nalog. Lahko je posledica raznih bolezni, zastrupitev ali prirojenih stanj, ki poškodujejo ledvično tkivo.

Ledvice pri zdravih živalih uravnavajo tekočinski status telesa, sproščajo hormone, ki vplivajo na tvorbo rdečih krvničk, prečiščujejo presnovke iz krvi ter vzdržujejo ravnovesje elektrolitov. Pri okvari ledvic le-te več niso zmožne opravljati svojih nalog.


Za ledvično okvaro oziroma ledvično odpoved ne obstaja specifično zdravilo. Pa vendar, če vaša žival prejme takšno diagnozo, nikar ne obupajte. Obstajajo postopki in protokoli, s katerimi je lahko pomagamo prizadeti živali.

Obstajata dve vrsti ledvične okvare:


AKUTNA LEDVIČNA OKVARA – je najpogosteje posledica zastrupitev ali okužb. V tem primeru se ledvično delovanje naglo poslabša – v nekaj urah ali dneh. V krvi je močno povišana vsebnost presnovkov (urea in kreatinin), ki zastrupljajo telo. Žival manj urinira ali pa popolnoma neha proizvajat urin. Znaki bolezni se razvijajo hitro.


KRONIČNA LEDVIČNA ODPOVED – to stanje se razvija bolj postopno – skozi tedne, mesece, leta. Dolgo časa je žival lahko brez zunanjih opaznih znakov bolezni. V glavnem je posledica degenerativnih sprememb na ledvicah.


Vzroki:

Vsaka bolezen, ki vpliva na ledvice, lahko povzroči odpoved njihovega delovanja. To so najpogosteje:

- Starostna degeneracija – zaradi staranja celice umirajo, tkivo propada in ne

opravlja več svoje funkcije. Pri psih je to najbolj pogosta oblika ledvične odpovedi.

- Prirojene bolezni – nepravilen razvoj ledvic pri plodu, ciste, manjkajoča

ledvica, ipd … Vsa ta stanja privedejo do nepravilnega delovanja ledvic.

- Bakterijske bolezni – te so lahko posledica pitja okužene vode ali plavanja v

njej. Bakterije povzročijo vnetje ledvic, s tem pa celice v tkivu propadajo in

tkivo postane okvarjeno, nedelujoče.

- Strupi – čokolada, antifriz, lilije, grozdje, rozine, aspirin, ibuprofen in še

marsikaj vsebujejo snovi, ki so ledvicam zelo škodljive, saj jih lahko

poškodujejo do stopnje, da jih popolnoma uničijo.


Stopnje kronične ledvične odpovedi (CKD):

Zvišana vsebnost presnovkov v krvi (urea, kreatinin), vsebnost beljakovin v urinu in če je le-ta redek, so pokazatelji stopnje okvare ledvičnega tkiva. Glede na IRIS (International Renal Interest Society) obstajajo 4 stopnje ledvične odpovedi, ki so označene s številkami 1–4. Višja kot je številka, bolj huda je ledvična okvara. Več je tudi simptomov bolezni in hujša je njihova slika. Glede na stopnjo se določa tudi samo zdravljenje živali. Pričakovano preživetveno obdobje glede na stopnjo CKD: Stopnja 1 – preko 400 dni, Stopnja 2 – 200 do 400 dni, Stopnja 3 – med 110 in 200 dni, Stopnja 4 pa je končna.


Končna stopnja ledvične odpovedi

CKD je napredujoča bolezen, za katero ni zdravila. Ko žival pokaže znake bolezni, je stanje že zelo slabo. Nefroni (mikroskopsko majhne enote ledvic), ki so še delujoči in nepoškodovani, so preobremenjeni, ker morajo opravljati delo tistih, ki ne delujejo več. Prav zato tudi ti nefroni pospešeno propadajo.

Z napredovanjem bolezni se slabša tudi prognoza in skrajšuje čas preživetja. V povprečju imajo psi v 4. stopnji CKD še 14 do 80 dni na razpolago.


Znaki ledvične odpovedi:

- pretirano pitje,

- v začetni fazi bolezni preobilno uriniranje,

- neješčnost, depresija (posledica zastrupljanja telesa s presnovki),

- blede sluznice,

- umirjenost/zaspanost,

- vnetja in rane v ustih,

- možna kri v urinu,

- močan zadah (po urinu),

- bruhanje/driska.


Zdravljenje in prognoza:

Na prvem mestu se zdravi osnovno bolezen, ki je vzrok za ledvično odpoved, če je to možno. Na osnovi pregleda, krvnih izvidov in pregleda urina se določi stopnja ledvične odpovedi in nato se prične s podpornim zdravljenjem le-te. To zajema tekočinsko terapijo, uvajanje diete, po potrebi zdravljenje anemije, dodajanje določenih mikroelementov in podobno. Danes imamo na voljo tudi hemodializo in peritonealno dializo, ki lahko precej podaljšata življenje bolne živali.
Ali si lahko žival z okvaro ledvic opomore?

Obstaja kar nekaj razlik med akutno okvaro ledvic (AKI) in kronično ledvično odpovedjo (CKD). Pri akutni ledvični okvari je možno ledvice povrniti v zdravo stanje, če se le prične dovolj zgodaj z zdravljenjem. Kronična ledvična odpoved pa se lahko s pomočjo tesnega sodelovanja med veterinarjem in lastnikom upočasni.

Lastniki živijo s svojimi ljubljenčki in najhitreje opazijo kakršne koli spremembe njihovega stanja. Pri vseh težavah s sečili je nujno poiskati veterinarsko pomoč.681 views0 comments

Comments


bottom of page