top of page

O HORMONIH IN ŠE ČEM ...

V Zambi je vedno pestro. Veliko kosmatih in nekosmatih nog nas redno obiskuje, z različnimi težavami. Danes bomo odprli tematiko hormonov – veda, ki se s tem ukvarja, se imenuje endokrinologija. Endokrinologija pri malih živalih se nanaša na preučevanje in medicinsko zdravljenje hormonskih motenj pri hišnih ljubljenčkih, kot so psi, mačke, zajci in druge male hišne živali. Endokrine motnje se pojavijo, ko pride do neravnovesja ali disfunkcije pri proizvodnji, regulaciji ali delovanju hormonov v telesu. Te motnje lahko pomembno vplivajo na zdravje živali in zahtevajo specializirano veterinarsko oskrbo. Nekatere pogoste endokrine motnje, opažene pri majhnih živalih, vključujejo: sladkorno bolezen, bolezni ščitnice in bolezni obščitničnih žlez.


Sladkorna bolezen/Diabetes mellitus se pojavi, ko telo ne more uravnavati ravni sladkorja v krvi zaradi pomanjkanja inzulina (sladkorna bolezen tipa 1) ali zaradi odpornosti na inzulin (sladkorna bolezen tipa 2). Hišni ljubljenčki s sladkorno boleznijo zahtevajo skrbno ravnanje s prehrano, dajanje inzulina in redno spremljanje ravni glukoze v krvi.


Hipertiroidizem se najpogosteje pojavi pri mačkah in je posledica čezmernega delovanja ščitnice. Posledica je prekomerna proizvodnja ščitničnega hormona, kar vodi do povečanega metabolizma, izgube teže, povečanega apetita in drugih simptomov. Možnosti zdravljenja vključujejo zdravila, operacijo ali terapijo z radioaktivnim jodom.


Hipotiroidizem se pojavi, ko pride do nezadostne proizvodnje ščitničnega hormona. Psi so pogosteje prizadeti kot mačke. Lahko povzroči povečanje telesne mase, letargijo, težave s kožo in druge klinične znake. Hipotiroidizem se običajno zdravi z doživljenjsko nadomestno hormonsko terapijo.


Hiperadrenokorticizem / Cushingov sindrom je posledica čezmerne proizvodnje kortizola, hormona, ki ga proizvaja nadledvična žleza. Klinični znaki vključujejo povečano žejo in uriniranje, povečanje telesne mase, izpadanje dlak in spremenjen videz trebuščka. Možnosti zdravljenja vključujejo zdravila, operacijo ali radioterapijo, odvisno od osnovnega vzroka.


Hipoadrenokorticizem / Addisonova bolezen se pojavi, ko nadledvična žleza ne proizvaja dovolj kortizola in aldosterona. Prizadeti so predvsem psi. Pogosti simptomi vključujejo šibkost, bruhanje, drisko in elektrolitsko neravnovesje. Za obvladovanje bolezni je potrebna vseživljenjska hormonska nadomestna terapija.


To je le nekaj primerov endokrinih motenj, opaženih pri majhnih živalih. Diagnosticiranje in obvladovanje teh stanj zahteva temeljit fizični pregled, krvne preiskave in včasih dodatne diagnostične preiskave, kot so meritve ravni hormonov ali slikovne študije. Načrti zdravljenja so prilagojeni določeni motnji in lahko vključujejo zdravila, operacijo, spremembe prehrane ali hormonsko nadomestno terapijo za ponovno vzpostavitev hormonskega ravnovesja in izboljšanje kakovosti življenja živali.


dr. Lucija Kolar, DVM


69 views0 comments
bottom of page