top of page

POČITNICE SO TU!

Končno, poletje! Za brezskrbne dni in miren odhod na dopust se velja pripraviti na neljube zaplete na potovanjih z ljubljenčki. Poleg hrane, vode, osnovnih pripomočkov za nego, igrač, posteljic, povodcev, posod za hranjenje, je priporočljivo spakirati tudi stvari za prvo pomoč. Pripravite termometer, pinceto, fiziološko raztopino za izpiranje ran, obveze, prehranske dodatke proti driski, probiotike, rehidracijske tekočine, zalogo tablet za ljubljenčke, ki so na terapiji zaradi kroničnih bolezni, protibolečinske tablete, antiparazitike (repelenti in sredstva proti notranjim zajedavcem, nujno proti srčni glisti). Psom, ki radi plavajo, priporočamo tudi ustrezno tekočino za spiranje sluhovodov, če so nagnjeni k vnetju le-teh. Prav tako je potrebno ljubljenčku po plavanju temeljito stuširati kožuh. V potovalni lekarni je prav tako dobrodošlo mazilo za nadraženo kožo in blazinice, pri belih ali slabo odlakanih ljubljenčkih pa sončna krema za živali.

Pozorni bodite na ostra semena trav, ta se pogosto ujamejo v dlako med prste, ob vhodu v sluhovod, nos, spolovila in še kam. Od tam predrejo kožo ali vstopijo v telesne votline.

Če ima pes ali muc znano alergijo na pike žuželk, sodi v prvo pomoč antihistaminik, po presoji veterinarja tudi kortikosteroid za omilitev reakcij na pik žuželke.


Na pot se odpravite v hladnejšem delu dneva, psom, ki slabše prenašajo vožnjo, lahko blažimo slabost s tabletami proti slabosti. Naredite več postankov, ponudite vodo in omogočite krajši sprehod.


Morda ni odveč opozorilo, da pred odhodom preverite veljavnost cepljenja proti steklini. To je poleg mikročipa in potnega lista za prehod državne meje nujno za pse, muce in bele dihurje. Prav tako preverite vstopne pogoje za prehod ali vstop v t.i. tretje države, države, ki niso članice EU. Večina zahteva potrdilo o zadostnem titru prititeles proti steklini.


Želimo vam sproščujoče počitnice!


37 views0 comments
bottom of page