top of page

VSI TI ZAJEDAVCI ...


Čeprav se zdi, da se proti zajedavcem redno borimo in da o njih že vsi vse vemo, je mogoče ob začetku sezone klopov čas, da spet napišemo kaj na to temo.

Če so bolhe aktivne skozi vse leto in povzročajo srbež predvsem pri živalih, alergičnih na bolšjo slino, so klopi z nami spet v toplejših dneh. V primeru, da svojih živali še niste zaščitili, storite to čimprej. Tudi garjavci, pršice in uši so v okolici vse leto. Na razpolago je precej pripravkov, od življenjskega sloga vas in vaše živali pa je odvisno, kaj vam priporočamo izbrati. Merilo je pogostost kopanja, privlačnost živali za klope, prostor, kjer ljubljenček biva (hiša, vrt), prisotnost drugih živali v gospodinjstvu, oblika zdravila, ki ga živali najlažje date, dolžina njegovega učinkovanja in nenazadnje seveda tudi cena pripravkov v povezavi z dolžino učinkovanja. Ob odhodu na obalna po


dročja opozarjamo še na hkratno preventivo proti okužbi s srčno glisto. Pripravki se zato razlikujejo v načinu delovanja – nekateri delujejo tudi kot repelenti, ti klope in komarje odganjajo (ovratnice, določene ampule). Tablete in ampule brez repelentnega učinka pa imajo insekticidni učinek, torej jih ubijejo. Vemo, da predstavlja zaščita proti zunanjim zajedavcem precejšen strošek, nam je pa vsakič hudo, ko potrdimo pri pacientu bolezen, ki bi se jo dalo preprečiti, če do prenosa bolezni preko klopa, komarjev ali bolh ne bi prišlo. Kljub zdravljenju lahko imajo živali težave vse življenje (Anaplasma phagocytophilum, Borrelia burgdorferi, Dirofilaria immitis, Mycoplasma felis ...).

Pred kratkim smo zdravili muca, živečega pretežno v hiši, ki je bil zelo neješč in precej slabokrven. Med čakanjem na izvid zunanjega laboratorija je dobil le podporno terapijo z infuzijo in tableto proti notranjim zajedavcem, saj se lastniki niso spomnili, kdaj so ga nazadnje razglistili. Njegovo stanje se je brez dodatne terapije začelo takoj izboljševati. Bilo je očitno, da so ga notranji zajedavci skoraj izčrpali do smrti.


Zato še vedno velja – preventiva proti notranjim zajedavcem naj bo redna, vsaj na tri mesece. Pri mucih, ki so strastni lovci, in psih, katerih razvada so iztrebki drugih živali, pa še pogostejša, mesečna. Pri mladičih do starosti treh mesecev odpravljamo gliste vsaka dva tedna. Notranje in zunanje zajedavce lahko odpravimo tudi s kombiniranimi zdravili, najbolj prav pa je, da se borimo ciljano.

Radi vam svetujemo!


Monika Škoberne, DVM


174 views0 comments

Comments


bottom of page