top of page

IZBIRA VETERINARJA ZA EKSOTIČNO ŽIVAL

Updated: Sep 17, 2021

Izbira pravega veterinarja je pri eksotičnih živalih izredno pomembna.

Gre namreč za vrste, ki so si po svojih značilnostih in anatomiji zelo različne od psov in mačk, s katerimi se najpogosteje srečujemo pri delu, posledično pa so tudi zdravstvene težave, ki jih eksoti imajo, pogosto vrstno specifične. Zato je dobro, da si za svojega ljubljenčka izberete veterinarja, ki ima izkušnje z rokovanjem eksotičnih vrst živali.


Veterinarka Teja Rosa s svojim pacientom

Eksotične vrste večinoma zelo dobro skrivajo bolečino in znake bolezni, zato je že najmanjše odstopanje od normalnega vedenja alarm za lastnika. Ukrepati moramo hitro, preden se stanje drastično poslabša in ljubljenčku ne bomo več mogli nuditi ustrezne pomoči. Vsak pregled pri veterinarju za živali predstavlja nek stres, zato moramo poskrbeti, da bodo naši ljubljenčki med prevozom ter kasneje v ambulanti čimbolj sproščeni. V kolikor imate doma več živali, ki živijo skupaj (npr. dva morska prašička), je smiselno, da jih na pregled pripeljete skupaj, saj so vajeni bližine drug drugega. Izberete varen prenosni boks oz. kletko.

Za veterinarja je idealno, da žival na pregled pripeljete v rednem domovanju (kletka, terarij), da si lahko ogledamo pogoje, v katerih živali živijo (igrače, skrivališča, substrat …).

Poleg tega lahko tako živali opazujemo v njihovem normalnem okolju – živali so v svojem bivališču manj pod stresom in se bolj pokažejo znaki odstopanja (npr. znaki bolezni). V kolikor to ni mogoče, pa za obisk pri veterinarju izberete varen prenosni boks oz. kletko, ki jo lahko pokrijete z brisačo, da zmanjšate stres zaradi neznanega okolja in hrupa.


Veterinarju najprej razložite težavo, zaradi katere ste prišli na pregled. Nato vas bomo povprašali o pogojih, v katerih vaš ljubljenček živi. Pri eksotičnih živalih nas zanima, če živijo same ali imajo družbo, kakšni so pogoji temperature in vlage (pri plazilcih, dvoživkah), kakšen substrat je na tleh terarija/kletke, materiali iz katerega so igrače, itd … Velik poudarek damo tudi na prehrano, saj so številne vrste v ujetništvu neprimerno hranjene, kar privede do številnih boleznih.


Teja Rosa, dr.vet.med.

Izredno pomemben je temeljit klinični pregled, ki ga opravimo po tem, ko smo izčrpno vzeli anamnezo in zdravstveno zgodovino živali. Pregled se med vrstami živali sicer nekoliko razlikuje; pri pticah smo npr. pozorni na perje, barvo perja, zgradbo kljuna, pri kačah pozorno preverimo strukturo lusk, pri želvah oklep … Nekatere vrste zelo težko mirujejo dovolj, da lahko opravimo kvaliteten pregled, zato bo veterinar morda predlagal pregled v blagi sedaciji. Na ta način lahko tudi preverimo stanje ustne votline ter si podrobneje ogledamo oči in sluhovode. Veterinar lahko predlaga dodatno diagnostiko, kot je ultrazvok, rentgen, odvzem krvi in preiskava krvnih parametrov. Na podlagi izvidov se nato odločimo za terapijo.


Ker pa je vedno boljša preventiva kot kurativa svetujemo, da svoje ljubljenčke vsaj 1x letno peljete na kontrolni preventivni pregled. S seboj ne pozabite vzeti vzorca blata, da ga bo veterinar lahko pogledal na prisotnost parazitov.


Teja Rosa, dr.vet.med.

148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page