top of page

MLADIČKI - RADOST, A TUDI OBVEZNOST

Poletje je za marsikatero družino čas, ko v hišo sprejmejo novega družinskega člana, pasjega mladiča. V izogib nevšečnostim vam svetujemo, da se pred prihodom dobro informirate o pasemskih značilnostih in potrebah novega člana.

Pomembno je, da v gospodinjstvo sprejmete že označenega psa, starega vsaj 8 tednov. Poleg mikročipa in veljavnega potnega lista potrebuje v primeru prihoda iz države Evropske unije pred 12. tednom starosti tudi potrdilo, da ni bil v stiku z divjimi živalmi, ki so dovzetne za steklino. Če je mladič starejši od 12 tednov, potrebuje tudi opravljeno cepljenje proti steklini. Po prihodu v nov dom ste dolžni opraviti prijavo oz. spremembo lastništva v Centralni register hišnih živali v 7 dneh, kar pomeni, da potrebuje mladič poleg čipa in potnega lista še obrazec za spremembo lastništva psa in oz. kupoprodajno pogodbo, če ta obstaja. Običajno se hkrati z označitvijo živali opravi 1. cepljenje proti kužnim boleznim, cepljenje se obnavlja 1x mesečno do dopolnjenega 16. tedna starosti. Cepivo zajema 5 najbolj nalezljivih bolezni, ki predvsem mladičem predstavljajo veliko tveganje (pasja kuga, pasji adenovirus, pasji parvovirus, virus pasje parainfluence in najpogostejši serovari bakterije Leptopspire interrogans). Kasneje sledi obnovitveno cepljenje čez 1 leto in nato vsaka 3 leta poživitveno cepljenje virusnih komponent, proti Leptospiri pa vsakoletna vakcinacija. Cepljenje proti steklini je zakonsko obvezno, opravimo ga med 12. in 16. tednom starosti, sledita 2 obnovitveni cepljenji v razmaku do 1 leta, nato so revakcinacije potrebne vsaka 3 leta. V primeru prihoda mladiča iz držav izven Evropske unije, sta potrebni dodatni dokazili – veterinarsko spričevalo za uvoz in veljavno cepljenje proti steklini s potrdilom o zadostnem titru protiteles proti steklini, ki se ga lahko dobi s testiranjem krvi en mesec po vakcinaciji.

Ob spremembi lastništva, ki ga opravite skupaj z mladičem, saj se za prepis preveri tudi mikročip živali, svetujemo tudi klinični pregled. Preverimo zdravstveno stanje, izključimo nekatere prirojene napake in svetujemo o negi in prehrani. Pri hrani je zelo pomembno, da mladiča hranite do sitega s hrano prilagojeno mladičem. Tabele na embalaži hrane naj bodo vedno le v pomoč, nikakor pa ne edino merilo. Mladič mora lepo priraščati, mora biti zadovoljen, v primeru lakote je večja verjetnost, da pride do zaužitja tujkov. Čas za korekcijo teže nastopi, ko odrastejo. In tudi čas za kastracijo ali sterilizacijo je, ko spolno dozorijo in telesno odrastejo. Ta čas je odvisen od velikosti pasme, psičke manjše pasme odrastejo prej (po 8. mesecu starosti oz. po 1. gonitvi), večje psičke priporočamo sterilizirati 2 meseca po 1. gonitvi, ali še bolje po 2. gonitvi. Samčke kastriramo po 8. mesecu starosti pa vse do 2. leta, kadar želimo s kastracijo vplivati na njihovo obnašanje oz. navade. Glede vzgoje vas usmerimo k strokovnjakom s tega področja.

Od 2. tedna starosti priporočamo redno terapijo proti notranjim zajedavcem, do 3. meseca starosti na vsaka 2 tedna, od 3. – 6. meseca starosti 1x mesečno, kasneje redkeje, nekje na 3 mesece. Pri mlajših živalih uporabimo najpogosteje pasto, kasneje tablete. Po 6. tednu starosti je dovoljena uporaba tudi sredstev proti zunanjim zajedavcem, do takrat lahko proti bolham, ušem in klopom uporabljamo le pršilo.

Življenje z zdravim in vzgojenim psom je čudovito. Orhan Pamuk pravi: »Psi govorijo. A le s tistimi, ki znajo poslušati.« Prisluhnimo jim.


110 views0 comments
bottom of page