top of page

SLADKORNA BOLEZEN PRI PSU

Updated: Aug 16, 2023

Sladkorna bolezen pri psu ali Diabetes mellitus je kronično stanje, ki lahko prizadene tudi pse. Zanj je značilna visoka raven sladkorja v krvi (hiperglikemija), ki je posledica pomanjkanja inzulina ali odpornosti na inzulin. Sladkorna bolezen pri psih je podobna sladkorni bolezni tipa 1 pri ljudeh, pri kateri telo ne proizvede dovolj inzulina za učinkovito uravnavanje ravni sladkorja v krvi.

Vzroki

Pomanjkanje insulina: to je glavni vzrok za sladkorno bolezen pri psih. Imunski sistem pomotoma napade in uniči celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin, kar vodi do pomanjkanja inzulina.

Inzulinska rezistenca: čeprav manj pogosto, lahko nekateri psi razvijejo inzulinsko rezistenco, pri kateri se celice telesa ne odzovejo ustrezno na inzulin.

Dejavniki tveganja

Starost: psi, stari od 4 do 14 let, so bolj dovzetni za sladkorno bolezen, z največjo incidenco okoli 7 do 9 let.

Pasma: nekatere pasme psov, kot so pudlji, beagli, jazbečarji in cairnski terierji, so bolj nagnjene k razvoju sladkorne bolezni.

Spol: zdi se, da je pri psicah nekoliko večje tveganje kot pri samcih.

Debelost: psi s prekomerno telesno težo imajo povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Simptomi:

- povečana žeja (polidipsija) in uriniranje (poliurija),

- povečan apetit (polifagija) med hujšanjem,

- letargija in zmanjšana aktivnost,

- motne oči (zaradi sive mrene),

- ponavljajoče se okužbe, kot so okužbe sečil,

- sladek vonj (vonj po acetonu) v napredovalih primerih.

Če sumite, da ima vaš pes sladkorno bolezen, je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem za pravilno diagnozo in zdravljenje.

Zdravljenje

Terapija z inzulinom

Terapija z inzulinom: večina psov s sladkorno boleznijo potrebuje injekcije inzulina za nadzor ravni sladkorja v krvi. Veterinar bo predpisal ustrezno vrsto inzulina in dal navodila glede odmerjanja in tehnike dajanja.

Vodenje prehrane

Vodenje prehrane: dosledna in uravnotežena prehrana je ključnega pomena za pse s sladkorno boleznijo. Prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin in malo maščob z enakim časom hranjenja pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Vadba

Vadba: redna vadba lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže in izboljša občutljivost za inzulin.

Spremljanje sladkorne bolezni

Spremljanje sladkorne bolezni: redno spremljanje ravni glukoze v krvi je bistveno za oceno učinkovitosti zdravljenja. Veterinar lahko priporoči redne preglede, da po potrebi prilagodi načrt zdravljenja.

S pravilnim zdravljenjem, dieto in stalno nego lahko mnogi psi s sladkorno boleznijo živijo srečno in zdravo. Pomembno je, da tesno sodelujete s svojim veterinarjem, da zagotovite pravilno obvladovanje sladkorne bolezni in odpravite morebitne pomisleke ali zaplete, ki se lahko pojavijo.


dr. Lucija Kolar, DVM

Sladkorna bolezen pri psu


92 views0 comments
bottom of page