top of page

FeLV ali MAČJA LEVKOZA

Mačja levkoza je bolezen, ki jo povzroča virus mačje levkemije (Feline Leukemia Virus), nevarna je za necepljene mačke vseh starosti in je neozdravljiva.


Virus se iz mačke na mačko prenaša s slino (medsebojno umivanje, ugrizi, hranjenje preko skupnih posodic), spolnim stikom ter telesnimi izločki. Mladički se lahko okužijo tudi preko pozitivne matere. V okolju je virus slabo obstojen, uničimo ga lahko že z običajnimi razkužili. Zato je okužba možna le z neposrednim stikom z drugo mačko.


Najpogostejša posledica okužbe je zmanjšana imunska odpornost (imunosupresija).

Znaki bolezni so sicer zelo različni, odvisni so tudi od podtipa virusa. Opazimo lahko blede ali rumene sluznice, mačka nima apetita, hujša, lahko se pojavi driska, bruhanje, povečane bezgavke, lahko opazimo tudi močno vnetje v ustni votlini.


Smiselno je, da imajo okužene živali redne veterinarske preglede na 6 - 12 mesecev.

Muc Ziggy, levkoza pozitiven


Okužena mačka naj se strogo zadržuje le v stanovanju; na ta način preprečimo širjenje infekcije na druge mačke ter zmanjšamo možnost za poškodbe in infekcije naše mačke, ki bi bile lahko zaradi slabšega imunskega sistema zanjo usodne. Prav tako je smiselno hranjenje z visoko kvalitetno mačjo hrano ter redno dodajanje vitaminsko-mineralnih dodatkov.


V kolikor imate v gospodinjstvu več mačk, je smiselno ostale mačke testirati. V kolikor so mačke negativne na FeLV, jih lahko proti bolezni zaščitimo z vakcinacijo.


Zora Kučuković, dr. vet. med.

217 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page