top of page

EKSOTIČNE ŽIVALI - splošni nasveti

Updated: Sep 10, 2021


Tudi v Sloveniji je med hišnimi ljubljenčki vedno več eksotičnih živali, od katerih najpogosteje srečujemo kunce, morske prašičke, hrčke, podgane, različne vrste ptic in plazilcev ter dihurje. Tovrstne živali so pogosto nabavljene na željo otrok, kljub temu pa je pomebno, da zanje skrbi tudi odrasla odgovorna oseba, ki bo pravočasno opazila težave oziroma bolezenske znake ter hišnemu ljubljenčku pomagala z obiskom pri veterinarju.


Ker se eksotični hišni ljubljenčki po anatomskih značilnostih in življenjskih navadah razlikujejo od psov in mačk, je zelo pomembno, da jih redno vozimo na preventivne preglede k veterinarju, ki ima izkušnje z rokovanjem tovrstnih živali. Na pregledu se pogovorimo o pravilni oskrbi, bivalnem okolju in prehrani za vašega ljubljenčka. Svetujemo vam tudi glede morebitnih cepljenj ter vam pomagamo pri striženju nohtov pri kuncih, malih glodalcih in ptičih ter pri brušenju kljuna pri pticah in želvah.


Pri pregledu eksotičnih hišnih ljubljenčkov je obvezno redno pregledovanje ustne votline. Zobje pri kuncih in glodalcih zaradi posebne anatomije nenehno rastejo, zato je pogosto potrebno brušenje zob, da zagotovimo pravilen ugriz, pri dihurjih in ježih pa z rednim čiščenjem zob preprečujemo nastajanje zobnega kamna in vnetje dlesni. Nepravilnosti v ustni votlini so lahko za živali zelo boleče in bodo zato pogosto zavračale hrano, kar pa lahko vodi v resne zdravstvene težave.


Vsem lastnikom toplo priporočamo, da se dobro pozanimate o načinu življenja, prehrani ter skrbi za tovrstne živali, saj je večina zdravstvenih težav pri eksotičnih živalih posledica prav nepravilne prehrane in oskrbe.

259 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page