SRČNO POPUŠČANJE, »FAILING HEART«

Ko veterinar kardiolog postavi diagnozo »srčno popuščanje«, se lastniku živali običajno poraja mnogo vprašanj, kako naprej. Vsi si želimo, da tak srčni bolnik še naprej živi kvalitetno pasje oz. mačje življenje. Pa vseeno: ali je taka žival še lahko aktivna? Na kaj moramo biti pozorni? Kako je s kontrolami, kako s prehrano … ?ZDRAVLJENJE? Kardiologi običajno predpišemo eno ali več zdravil, ki jih lastniki dajete dvakrat ali trikrat na dan, terapija pa traja doživljenjsko. Oba, tako lastnik kot tudi pacient, se protokola dajanja zdravil običajno hitro navadita in vsa začetna drama okoli terapije hitro postane dnevna rutina. Sploh v začetnih dneh se nemalokrat zgodi, da se kakšno tableto nehote izpusti. V takem primeru je najbolje poklicati veterinarja za nasvet, nikakor pa ne dajajte dvojnega odmerka zdravil naenkrat!


Kardiološki pacienti so običajno manj aktivni kot zdrave živali. Ob naporih se hitreje zadihajo, na sprehodih zaostajajo za lastnikom. Po začetku terapije se taka opažanja vsaj do neke mere popravijo, živali pokažejo več energije. Vseeno pa moramo biti previdni. Primerni so krajši sprehodi, prilagojeni potrebam in željam živali. Popolno omejevanje gibanja pa kljub bolezni ni primerno.


SPREMLJANJE STANJA (doma)! Veterinar vam bo ob pregledu dal napotke, na kaj morate biti v prihodnje pozorni. Verjetno vam bo naročil, da občasno merite frekvenco dihanja v mirovanju. To pomeni, da štejete dvigovanje in spuščanje prsnega koša, ko vaš pes oz. mačka spi. Take podatke si skrbno zapisujte, saj bo veterinar na kontroli le s pomočjo vaših podatkov lahko prilagodil terapijo potrebam vašega ljubljenčka. Redne kontrole se izvajajo na 6 mesecev oz. enkrat letno, odvisno od stadija bolezni. Ob vsakem poslabšanju pa je prav, da takoj pokličete svojega kardiologa in se naročite na kontrolo.KAJ PA HRANA? Srčni pacienti zaradi slabe preskrbe mišičnine in podkožja zelo hitro izgubijo na teži. Večkrat so ob obisku ambulante močno shujšani, kahektični. Ob terapiji je zato pomemben tudi zadosten vnos kalorij. Hrana mora biti lahko prebavljiva, da jo bo lahko telo čim bolj izkoristilo. Pri mačkah in določenih pasmah psov pride do srčnih obolenj zaradi deficita določenih hranilnih snovi v prehrani (npr. pomanjkanje taurina, karnitina). V takem primeru vam bo veterinar poleg tablet predpisal še prehranska dopolnila, ki bodo primanjkljaj v telesu nadomestila.


V prvi vrsti pa je naloga lastnika živali, ki trpi za srčnim obolenjem, da svojemu ljubljenčku omogočite kvalitetno življenje kljub diagnozi. Z dobro komunikacijo med veterinarjem in lastnikom bomo na ta način podaljšali življenjsko dobo našemu bolnemu kosmatincu ter mu pridobili kakšno srečno pasje oz. mačje leto več.


dr. vet. med. Polona Padežnik

113 views0 comments