top of page

SRČNO POPUŠČANJE PRI PSIH, »FAILING HEART«

Updated: Dec 10, 2021

Srčno popuščanje pri psih je diagnoza, zaradi katere se lastniku živali običajno poraja mnogo vprašanj, kako naprej. Vsi si želimo, da tak srčni bolnik še naprej živi kvalitetno pasje oz. mačje življenje. Pa vseeno: ali je taka žival še lahko aktivna? Na kaj moramo biti pozorni? Kako je s kontrolami, kako s prehrano … ?


Srčno popuščanje pri psih

KAJ JE SRČNO POPUŠČANJE?

Srce je mišični organ, ki pumpa kri po telesu. Deli se na levo in desno stran. Desna stran je sicer manjša od leve, ker črpa kri v pljuča. Od tam se kri bogata s kisikom vrača v levo, večjo stran srca in od tam gre naprej po telesu. Obe polovici pa sta razdeljeni še na dva prekata. Med njimi se nahajajo srčne zaklopke, ki skrbijo za to, da gre kri v pravo smer in se ne vrača nazaj. Psi dokaj pogosto zbolevajo na srcu.


Najpogostejša srčna obolenja pri njih so okvare srčnih zaklopk (pogosteje pri majhnih pasmah) in dilatativna kardiomiopatija (povečanje prekatov), ki je pogostejša pri velikih pasmah. V obeh primerih govorimo o popuščanju srca. Vzroki za to so lahko različni. Od prirojenih srčnih napak, do prebolelih bolezni, srčnih glist... Debelost, premalo gibanja in nepravilna prehrana še pospešijo razvoj bolezni.


SIMPTOMI SRČNEGA POPUŠČANJA PRI PSIH


Srčno popuščanje pomeni, da se stena srca tanjša in ni več sposobna črpati kri pravilno po celem telesu, zato so tkiva slabo preskrbljena s kisikom in hranili. Temu primerni so tudi simptomi srčnega popuščanja pri psih. Lastniki pogosto opazijo, da se njihov kuža hitreje utruja, težko prenaša stres in vročino, kašlja... Dlesni so lahko pordele. Pri bolj resnih stanjih lahko pride do izgube zavesti, pomodrelosti sluznic, drgetanja...



srčno popuščanje pri psih simptomi


Pri popuščanju leve strani srca se začne nabirati tekočina v pljučih. Takrat govorimo o pljučnem edemu, ki je življenjsko nevarno stanje. Ko pa popušča desna stran srca, se tekočina nabira drugod po telesu, predvsem v trebušni votlini. Takrat govorimo o ascitesu. Psi imajo povečan, viseč trebuh in dobivajo na kilogramih, čeprav se v bistvu ne redijo.


Po navadi se bolezen pri psih ugotovi že precej pozno. Srčno popuščanje pri psih ni ozdravljivo, je pa s pravilno terapijo in nego, bolezen možno upočasniti. S terapijo se izboljša kvaliteta življenja živali, s tem pa tudi lastnika.


KAJ ZAJEMA KARDIOLOŠKI PREGLED?

Kardiolog bo najprej klinično pregledal celega psa, nato bo več časa namenil avskultaciji prsnega koša. Za postavljanje točne diagnoze bo potreben še UZ srca in RTG prsnega koša. Vzela se bo tudi kri, da se vidi delovanje notranjih organov, saj so pri srčnem popuščanju prizadeti organi celega telesa. Včasih je potrebno tudi te zdraviti.


ZDRAVLJENJE SRČNEGA POPUŠČANJA PRI PSIH?

Kardiologi običajno predpišemo eno ali več zdravil, ki jih lastniki dajete dvakrat ali trikrat na dan, terapija pa traja doživljenjsko. Oba, tako lastnik kot tudi pacient, se protokola dajanja zdravil običajno hitro navadita in vsa začetna drama okoli terapije hitro postane dnevna rutina. Sploh v začetnih dneh se nemalokrat zgodi, da se kakšno tableto nehote izpusti. V takem primeru je najbolje poklicati veterinarja za nasvet, nikakor pa ne dajajte dvojnega odmerka zdravil naenkrat!


Kardiološki pacienti so običajno manj aktivni kot zdrave živali. Ob naporih se hitreje zadihajo, na sprehodih zaostajajo za lastnikom. Po začetku terapije se taka opažanja vsaj do neke mere popravijo, živali pokažejo več energije. Vseeno pa moramo biti previdni. Primerni so krajši sprehodi, prilagojeni potrebam in željam živali. Popolno omejevanje gibanja pa kljub bolezni ni primerno.


SPREMLJANJE STANJA (doma)!

Veterinar vam bo ob pregledu dal napotke, na kaj morate biti v prihodnje pozorni. Verjetno vam bo naročil, da občasno merite frekvenco dihanja v mirovanju. To pomeni, da štejete dvigovanje in spuščanje prsnega koša, ko vaš pes oz. mačka spi. Take podatke si skrbno zapisujte, saj bo veterinar na kontroli le s pomočjo vaših podatkov lahko prilagodil terapijo potrebam vašega ljubljenčka. Redne kontrole se izvajajo na 6 mesecev oz. enkrat letno, odvisno od stadija bolezni. Ob vsakem poslabšanju pa je prav, da takoj pokličete svojega kardiologa in se naročite na kontrolo.


Srčno popuščanje pri psih

HRANA PRI SRČNEM POPUŠČANJU

Srčni pacienti zaradi slabe preskrbe mišičnine in podkožja zelo hitro izgubijo na teži. Večkrat so ob obisku ambulante močno shujšani, kahektični. Ob terapiji je zato pomemben tudi zadosten vnos kalorij. Hrana mora biti lahko prebavljiva, da jo bo lahko telo čim bolj izkoristilo. Pri mačkah in določenih pasmah psov pride do srčnih obolenj zaradi deficita določenih hranilnih snovi v prehrani (npr. pomanjkanje taurina, karnitina). V takem primeru vam bo veterinar poleg tablet predpisal še prehranska dopolnila, ki bodo primanjkljaj v telesu nadomestila.


Lastniki lahko sami veliko naredijo, da upočasnijo nastanek in razvoj srčnega popuščanja pri psih. Na prvem mestu sta kvalitetna prehrana in telesna aktivnost. Hrana za pse ne sme vsebovati natrija, veliko maščob in kalorij. Telesna aktivnost mora biti prilagojena pasmi in starosti živali. Tudi psi s srčnim popuščanjem morajo biti aktivni.


Kot že omenjeno, so dobrodošla tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo Q-encim, taurin, L-karnitin, ter vitamine in minerale, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Srčni bolniki se morajo izogibati naglim spremembam temperature, stresom, vročini in velikim telesnim naporom.


V prvi vrsti pa je naloga lastnika živali, ki trpi za srčnim obolenjem, da svojemu ljubljenčku omogočite kvalitetno življenje kljub diagnozi. Z dobro komunikacijo med veterinarjem in lastnikom bomo na ta način podaljšali življenjsko dobo našemu bolnemu kosmatincu ter mu pridobili kakšno srečno pasje oz. mačje leto več.


dr. vet. med. Polona Padežnik

dr. vet. med. Zora Kučuković

799 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page