top of page

TEŽAVE S KOŽO PRI AFRIŠKIH BELOPRSIH JEŽIH

ZUNANJI ZAJEDAVCI

Tako kot psi in mačke, lahko imajo tudi ježki težave z zajedavci. Klinični znaki, ki jih opazimo, so pretirano srbenje in praskanje, rdečica ali izpuščaji, suha koža, prekomerno izpadanje bodic.


Pogoste so težave s pršicami, opazimo pa lahko tudi bolhe ali klope. V primeru tovrstnih težav vam bo veterinar predpisal ustrezna sredstva proti parazitom, ki jih apliciramo topikalno (nanesemo na kožo, med bodicami). Včasih je treba terapijo ponoviti več mesecev zapored, v času zdravljenja pa redno čistimo in razkužujemo opremo in prostore, kjer se jež največ zadržuje.


DERMATOFITOZE

Dermatofitoze so obolenje kože, s katerim se pri ježih pogosto srečujemo. Najpogosteje gre za mikrosporijo ali trihofitijo. Ljubljenčki so pogosto okuženi, vendar klinični znaki niso prisotni. Ti se lahko pojavijo ob povišanem stresu, drugih boleznih oz. ko pade imunski sistem. Takrat bomo opazili kraste in področja brez bodic, predvsem na področju obraza. Pri diagnostiki si lahko pomagamo z Woodovo svetilko (v primeru mikrosporije), diagnozo pa potrdimo z mikrološko kulturo.


Pri tovrstnih boleznih je potrebna izredna pazljivost, saj gre za zoonoze, torej se lahko prenesejo tudi na ljudi. Živali zdravimo z antimikotiki (topikalnimi in sistemskimi po potrebi), bistvenega pomena pa je, da zmanjšamo stres ter zdravimo še morebitne druge bolezni.


dr. vet. med. Teja Rosa

96 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page