top of page

STERILIZACIJA MAČKE

Updated: Apr 1, 2022

Sterilizacija je kirurški poseg, pri katerem se živali v splošni anesteziji odstranijo rodila oz. del rodil z namenom preprečitve brejosti in razploda.


Mačke imajo precej visoko rodnost. Zaradi tega se pogosto pojavljajo problemi s pretirano namnožitvijo, če mačke niso sterilizirane. Med parjenjem so pogoste mačje borbe, ter posledično lahko pride do poškodb ali ran. Tudi prenos bolezni je veliko večji pri parjenju in pri veliki populaciji mačk.


Mačke, ki ne živijo zunaj, se priporoča sterilizirat z namenom izogniti se vedenjskim težavam v povezavi z gonitvijo, in iz zdravstvenih razlogov (tumorji na rodilih, gnojno vnetje maternice), ki pa so pri mačkah precej redkejši kot pri psicah.


Čeprav se poseg lahko opravlja v katerikoli starosti, največkrat opravljamo sterilizacijo mladih muck, med 6 in 12 mesecem starosti. Na poseg mačko naročimo teščo, saj se tako izognemo nepotrebni slabosti in bruhanju pred, med ali po anesteziji. Pred posegom se svetuje opraviti tudi osnovne laboratorijske preiskave (hemogram, biokemijske analize jeter in ledvic, pri mačkah pa še Fiv/FeLV test), saj se tako lahko izognemo morebitnim zapletom med anestezijo.


Poseg se opravlja v splošni anesteziji, lahko se uporabi injekcijska anestezija, inhalacijska anestezija (hlapni anestetik, ki ga žival diha) ali pa kombinacija obojega. Žival dobi antibiotik in analgetik.

Ciste na jajčnikih pri mački


Operacijsko polje na trebuhu se pobrije, umije in razkuži. Rezna rana je dolga dober centimeter. Skoznjo se z zato namenjenim inštrumentom poišče maternico in z njo vred jajčnike. Odstranjuje se samo jajčnike, razen v primeru, da je maternica bolezensko spremenjena. Jajčnik se ligira oziroma podveže z namenom preprečitve krvavitev, nato se ga odreže. Maternica se po končani ovariektomiji vrne v trebušno votlino. Rana se zapira v treh plasteh. Z resorptivnim materialom se zašije najprej trebušna stena, nato podkožje, pa še koža. Kožo običajno šivamo z intradermalnimi šivi. S tem se rana približa rob z robom, brazgotina je manjša, izognemo pa se tudi pobiranju šivov, saj material sam razpade v telesu. Rano po končanem posegu zaščitimo s sprejem, ki na rani naredi tanek film in jo tako ščiti pred infekcijami.


Živali se po posegu prebujajo v našem hospitalu, v kletki, ki je opremljena z grelno blazino, saj anestezirana žival še po posegu ni sposobna termoregulacije. Mačke odpustimo v domačo oskrbo isti dan, vendar ne prej kot je mačka zbujena. Dva dni po posegu priporočamo, da se tudi sicer zunanje mačke zadrži notri, da ne pride do podhladitve. Mačko se namesti v tih, miren in ogrevan prostor, hrano in vodo pa se ji lahko ponudi, ko lahko mačka samostojno hodi in sama pride do posodice. Običajno je to že isti dan.

Rentgenska slika breje samice


Po posegu se lahko pojavijo zapleti, kot so: vnetje rane (lahko kot posledica lizanja), nastanek bule, oziroma seroma na mestu rane, krvavitve (lahko iz rane ali pa iz vagine). V primeru, da se karkoli od naštetega pojavi pri vaši mački, vas prosimo, da pokličete v ambulanto, da se dogovorimo za kontrolni pregled.


Polona Padežnik, dr. vet. med.


CENA sterilizacije mačke

- 79,00€

1,461 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page