top of page

TEŽAVE Z ZOBMI PRI KUNCIH IN GLODAVCIH

Updated: Aug 12, 2021

Zobje kuncev, morskih prašičkov, činčil in drugih glodavcev nenehno rastejo, zato se morajo ves čas obrabljati. Če se zobje premalo ali nepravilno obrabljajo, pride do nepravilnega ugriza, kar imenujemo malokluzija. Ta je lahko posledica neustrezne prehrane, poškodb zob ali čeljusti, lahko pa so za to odgovorne tudi dedne napake. Na ličnikih in kočnikih nastanejo ostre špice, ki lahko poškodujejo jezik in ustno sluznico, v hudih primerih se celo zgodi, da oblikujejo mostiček, ki raste čez jezik.

Nepravilna obraba zob lahko povzroči tudi podaljšanje zobnih korenin v kost. V najhujših primerih lahko korenina zoba prebije čeljust, kar povzroči nastanek ognojkov. Zaradi težav zadnjih zob se tudi sekalci ne obrabljajo pravilno in postanejo predolgi, zaradi česar žival težko zapira gobček.


Začetne znake tovrstnih težav se lahko hitro spregleda. Običajno se pojavi zmanjšana ješčnost, živali pojedo manj hrane in le-to prebirajo. Iztrebkov je manj, so majhni, suhi in trdi. Ko se naš ljubljenček začne sliniti in preneha jesti, so zobje običajno že močno spremenjeni, posledično pa je tudi zdravljenje težje. V takem primeru je obisk veterinarja nujen!


Zdravljenje težav z zobmi je običajno sestavljeno iz spremembe prehrane (sveža trava, seno), brušenja zobnih špic in zdravljenja vnetja ustne votline. Zob nikoli ne ščipamo, saj to povzroči poškodbo zoba po dolžini, kar lahko vodi v nastanek granulomov.


Seno naj sestavlja osnovno hrano in mora biti vedno na voljo. Pomembno je, da je kvalitetno in vašemu ljubljenčku okusno, zraven pa lahko ponudite še zelišča in listnato zelenjavo. Briketi naj predstavljajo le manjši del obroka, pomembno pa je, da izberete kvalitetne in primerne brikete za posamezno vrsto živali. Svetujemo, da doma redno preverjate dolžino sekalcev in vsake toliko preventivno obiščete veterinarja, ki bo naredil celosten pregled ustne votline in se z vami pogovoril o primerni prehrani.


dr. vet. med Teja Rosa



272 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page