top of page

TEŽAVE Z ZOBMI PRI PSIH IN MAČKAH

NAJPOGOSTEJŠE ZOBNE TEŽAVE, S KATERIMI SE SREČUJEMO V AMBULANTI


ZOBNE OBLOGE

Zobne obloge opažamo tako pri mačkah in psih ter tudi pri drugih domačih živalih, kot so beli dihurji in afriški beloprsi ježi. Zobne obloge povzročajo vnetje dlesni, kar strokovno imenujemo gingivitis. Vnete dlesni običajno povzročajo hude bolečine, ki otežujejo normalno prehranjevanje, baterije v ustih pa lahko hitro zaidejo v krvni obtok ter škodljivo vplivajo na delovanje notranjih organov, kot so srce, jetra, ledvice. Mehke obloge lahko odstranimo z rednim ščetkanjem in dobro ustno higieno. Če mehkih oblog ne odstranjujemo, te mineralizirajo in tvorijo trd zobni kamen, ki ga lahko v večini primerov odstranimo samo s stomatološkim posegom, ki ga opravi veterinar v splošni anesteziji.


ZAOSTALI MLEČNI ZOBJE

Zaostali mlečni zobje so težava predvsem pri pasjih mladičih majhnih pasem. Če pri svojem psu opazite, da ima poleg stalnih zob še vedno prisotne tudi mlečne, svetujemo obisk veterinarja, ki bo zaostale zobe odstranil. Ti zobje lahko namreč motijo pravilno rast stalnih zob, ker jim jemljejo prostor za normalno rast, kar lahko vodi tudi v nastanek nepravilnega ugriza.


ZLOMI ZOB

Zobje se lahko zlomijo zaradi udarca, žvečenja trdih predmetov, ob pregrobi igri z vlečenjem igrač ... Opazimo tako zlome korenin, krone ali pa zgolj manjše okruške. Če je zaradi zloma izpostavljena zobna pulpa, je stanje za žival izredno boleče. Tak zob je potrebno čimprej izdreti ali ga endodontsko zdraviti, da zaustavimo bolečino in preprečimo možnost infekcije.


PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv. Gre za najpogostejšo bolezen ustne votline, ki prizadane večino starejših živali, tako psov (sploh malih pasem) ter tudi mačk. Če bolezni ne zdravimo, živali povzroča hudo bolečino in vodi v izgubo zob. Bolezen se začne z nabiranjem mehkih oblog (plak), ki povzročajo vnetje dlesni. Vnetje se lahko razvija tudi več let, sčasoma se razširi na obzobna tkiva ter napreduje v parodontitis. Bakterije, ki sicer naseljuje zobe in tvorijo obloge, skozi poškodovana tkiva ustne votline vdirajo v krvožilni sistem in tako škodljivo delujejo tudi na druge notranje organe. Znak, ki ga lastniki najpogosteje opazimo, so vnete in krvaveče dlesni. Prisotna je tudi kronična bolečina. Najboljša preventiva je dobra higiena zob in ustne votline, v primeru napredovanega stanja pa lahko pomaga le veterinar s strokovnim ultrazvočnim čiščenjem zob. Ko odstranimo poškodovane zobe in umirimo vnetje tkiv, bolečina postopoma pojenja.


GINGIVOSTOMATITIS MAČK


Gingivostomatitis je vnetje dlesni in ustne sluznice. Lahko nastane zaradi genetskih predispozij, prehrane, pogosto pa nastane zaradi povezave z virusnimi boleznimi mačk (fiv, mačja levkemija, kalicivirus). V telesu pride do neravnovesja v imunskem odgovoru (huda reakcija na bakterijski plak), kar se kaže kot močno vnetje. Pri mladičih se lahko gingivostomatits pojavi ob menjavi zob in je takrat pogosto prehodnega značaja. Pri odraslih mačkah se pogosto razvije kronično obolenje, ki mački povzroča hudo bolečino. Mačke so neješče, težko požirajo hrano, se močno slinijo. V takih primerih je treba zdravljenje začeti čimprej. Pri naprednih oblikah bolezni se kot terapija pogosto svetuje ekstrakcija vseh zob.


Za stomatološki pregled se lahko naročite preko naše e-pošte info@zamba.si ali na telefonsko številko 03 6200 320.

324 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page