KASTRACIJA IN STERILIZACIJA PRI KUNCIHKastracija oziroma sterilizacija kuncev je priporočljiva zaradi mnogih razlogov, tako praktičnih kot zdravstvenih. Priporoča se, kadar imamo doma kunce različnih spolov, ki bi jim radi omogočili druženje, obenem pa preprečili nezaželeno brejost. S posegom preprečimo tudi neprijetno markiranje (uriniranje in blatenje) ter agresivno vedenje, ki je posledica varovanja teritorija, in je še bolj kot pri samcih izraženo pri samicah.


S sterilizacijo kunčic prav tako preprečimo nastanek navidezne brejosti. To je stanje, ko se pod vplivom hormonov pri kunčici pričnejo enaki procesi kot bi se pri pravi brejosti. Kunčica postane agresivna, prične z izgradnjo gnezda, mlečna žleza pa začne proizvajati mleko.


Najpomembnejši razlog, zaradi katerega veterinarji priporočamo sterilizacijo kunčic, pa je preprečevanje adenokarcinoma maternice, ki se pojavi pri skoraj vsaki nesterilizirani kunčici. Adenokarcinom je maligni tumor, ki zelo rad metastazira. Pomagamo lahko z odstranitvijo maternice, v primeru pojava metastaz pa je prognoza zelo slaba. Pri samčkih se s kastracijo prepreči nastanek tumorja testisov.29 views

Kukovčeva ulica 2, 3000 Celje

Razvoj_podeželja_logo.png

© 2018 by ZAMBA veterina