top of page

STERILIZACIJA PSICE

Updated: Apr 1, 2022

Sterilizacija psice je kirurški poseg s katerim se lahko odstranijo jajčniki ali pa maternica in jajčniki z jajcevodi v celoti. Poseg se opravi v splošni anesteziji.


Obstaja veliko razlogov za poseg, ki so pomembni za samo zdravje živali, za kvaliteto življenja njihovih potomcev, za njihove skrbnike, ter za vse ljudi, ki direktno ali indirektno prihajajo v stik z živaljo. Potepuški psi predstavljajo nevarnost, zaradi prenosa bolezni, možnih ugrizov in poškodb, da pa ne govorimo o trpljenju teh živali.


Mnogi imajo pomisleke, da je sterilizacija poseganje v naravo, vendar je preštevilčna populacija prav tako nenaravna. Tudi redne gonitve brez parjenja in posledično mladičev niso ravno naraven način življenja. Veliko psov rešenih s ceste išče dom, pa vedno ostaja vprašanje, kakšen dom bodo dobili. Če povzamemo, veliko več je razlogov za, kot proti sterilizaciji.


Mladički skoteni s carskim rezom Rentgenska slika breje samice


Nekaj o samem postopku: Psička pride na dogovorjen termin tešča. To pomeni, da zadnji obrok dobi večer pred posegom, vodo pa ima lahko ves čas na razpolago. Po predoperacijskem pregledu se opravi priprava živali na poseg, nato pa še sama operacija. Ko se žival zbudi in je stabilna, lahko gre domov. Dobi zaščitni ovratnik, da si ne liže rezno rano in navodila za domačo oskrbo. Po večini se veterinarji odločamo za šive, ki jih ni potrebno odstranjevat.


Lastniki imajo veliko vprašanj na to temo, a najpogostejša so ALI SE BO KARAKTER MOJE PSIČKE SPREMENIL in ALI BI BILO PAMETNO, DA IMA VSAJ ENO LEGLO NAJPREJ, KAKŠNE SO MOŽNE KOMPLIKACIJE?


Dolgoletne raziskave so pokazale, da eno leglo ne vpliva na razvoj in zdravje živali. Kvečjemu poveča verjetnost razvoja hormonsko pogojenih bolezni. Za sterilizacijo se po navadi lastniki odločijo, ker si ne želijo mladičev. Veterinarji pa svetujemo sterilizacijo tudi zaradi preprečevanja piometre, razvoja rakastih obolenj na jajčnikih, maternici in mlečnih žlezah, diabetesa, … Vse te bolezni so pod vplivom delovanja hormonov. Ti namreč niso v ravnovesju pri tistih živalih, ki nimajo redno mladičev.


Piometra je gnojno vnetje maternice, ki se lahko konča s smrtnim izidom.


Piometra pri psici


Za poseg se odločamo v najbolj optimalni starosti, ko hormoni opravijo svojo nalogo pri pravilnem razvoju in dozorevanju telesa. Pri majhnih pasmah je to prej, kot pri velikih. Sam poseg ne bo spremenil karakterja živali. Psičkam se lahko po sterilizaciji nekoliko upočasni metabolizem, vendar se da telesno težo zelo uspešno nadzorovat s primerno prehrano. Psičke bi se pa tudi sicer z odraščanjem bolj umirile.


Od komplikacij so možni anestezijski in kirurški zapleti, vnetja kirurške rane, ter inkontinenca. Statistično so te težave redke in manj ogrožajo žival, kot prej omenjene bolezni.


Naj povem, da skozi leta opažamo porast števila sterilizacij in vsekakor upad števila brezdomnih psov, kar je odličen trend.


Zora Kučuković, dr.vet.med.


CENA sterilizacije psice:


*do 10kg - 140,00€

*od 10 do 25kg - 180,00€

*od 25 do 40kg - 210,00€

*nad 40kg - 240,00€





1,027 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page