top of page

KASTRACIJA MAČKA

Updated: Apr 1, 2022

Kastracija je poseg, pri katerem odstranimo spolne žleze, pri mačku so to testisi ali moda. Z odstranitvijo spolnih žlez prekinemo izločanje moškega spolnega hormona testosterona, posledično se prekine spolno vedenje, živali pa po posegu niso več plodne.


Zakaj se odločiti za kastracijo?

Zdravstveni razlogi: Nekastrirani samčki se pogosto pretepajo z drugimi samci, sploh v času gonitve samic. Posledično lahko pride do poškodb, kot so praske, ugrizi, rane poškodbe kože, ognojki oz. abscesi. Poleg tega veliko pogosteje širijo virusne bolezni, kot sta FIV (mačji AIDS) in FeLV (mačja levkoza).



Obnašanje: Nekastrirani mački so lahko agresivni do svojih lastnikov. Pogosto je tudi markiranje oz. označevanje teritorija z urinom, kar je v stanovanju precej nezaželeno, saj ima urin izredno močen in neprijeten vonj. V času gonitve samic lahko nekastriran maček odtava od doma, pogosto so udeleženi v prometnih nesrečah.


Nadzor populacije mačk: En nekastriran maček lahko oplodi veliko število samic, zato že s kastracijo enega mačka izredno pripomoremo k zmanjšanju števila (nezaželenih) mladičev.


Kdaj je čas za kastracijo?

Mačke postanejo spolno zrele pri starosti približno 4 mesece. Za kastracijo je najprimernejša starost 6 mesecev, poseg lahko sicer opravimo tudi pozneje. Zavedati se moramo, da se lahko zgodi, da kastracija pri višji starosti ne bo v celoti odpravila mačjega nagona in markiranja! Kastracijo pred 4. mesecem starosti odsvetujemo.


Kako poteka poseg kastracije?

Kirurški poseg kastracije poteka v splošni anesteziji. Pri nas za anestezijo mačk uporabljamo kombinirano injekcijsko anestezijo, ki jo po potrebi dopolnimo s plinsko anestezijo. Anestezijo prilagodimo telesni teži, starosti in zdravstvenemu stanju živali.


Sam poseg poteka tako, da na obeh straneh mošnje naredimo majhen rez, skozi katerega potem odstranimo moda. Rane so majhne in se običajno hitro zacelijo, zato šivanje praviloma ni potrebno. Po posegu živali hospitaliziramo do prihoda lastnikov, kjer so pod budnim očesom naše ekipe. Živali grejo praviloma še isti dan nazaj v domačo oskrbo.


Nega in skrb za mačka po posegu?

Mački po posegu praviloma okrevajo zelo hitro. Po posegu imajo zaradi vpliva anestezije zmanjšano možnost uravnavanja telesne toplote, zato moramo poskrbeti, da se doma ne podhladijo ali pregrejejo. V hladnih dneh jim pripravimo topel prostor v stanovanju, v vročih dneh pa moramo poskrbeti, da niso izpostavljeni neposrednemu soncu in jih imamo raje v senci.


Dan po posegu so živali načeloma nekoliko bolj zaspane zaradi učinka anestezije, po 24-48 urah pa bi moral učinek popustiti. Smiselno je, da prvih 7-10 dni po posegu mačku omejite gibanje ter na ta način preprečite možne komplikacije. V kolikor je le mogoče, naj bo maček prva 2 tedna po posegu v notranjih prostorih, kjer boste lahko skrbno nadzorovali njegovo počutje, uriniranje, blatenje.


Ker pri posegu odstranimo samo testise in ne mošnje, včasih izgleda, kot da ima maček še vedno prisotne spolne gonade. Sčasoma se mošnja skrči in postane manj vidna. V kolikor opazite oteklino mošnje ali izcedek iz ran, pokličite svojega veterinarja za nasvet. V primeru, da si maček področje rane liže, mu namestimo zaščitni ovratnik.

Priprava mačka pred posegom kastracije


Možni nezaželeni učinki kastracije?

Prekomerna telesna teža: Mačku se metabolizem po kastraciji upočasni, zato moramo mačku prilagoditi (zmanjšati) obroke hrane. Poleg tega so tudi manj fizično aktivni in zato bolj nagnjeni k debelosti.


Sprememba vedenja: Lastniki pogosto opazijo, da je po kastraciji maček bolj umirjen, agresija se zmanjša, tudi potepajo se manj. Markiranje se s kastracijo pogosto odpravi.


Težave z mehurjem: pri nekaterih mačkih lahko pride do spremembe pH urina, nastajanja sečnih kristalov ali vetja mehurja. V izogib tovrstnim težavam svetujemo dietno hrano, ki je posebej prilagojena za kastrirane mačke.


Kako se naročim na poseg?

Za poseg se lahko naročite preko telefonske številke ali e-poštnega naslova. Takrat vam bomo tudi predali napotke o pripravi ljubljenčka na poseg (maček mora biti za poseg tešč!). Pred posegom bo veterinar opravil klinični pregled ter se z vami pogovoril o samem postopku kastracije. V kolikor se pri kliničnem pregledu ugotovijo patologije, ki bi lahko povzročile zaplet pri posegu ali okrevanju, poseg prestavimo na poznejši datum in po potrebi žival zdravimo.


Teja Rosa, dr. vet. med.


CENA kastracije mačka

- 55,00€



Morda vas zanima tudi:


2,690 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page